Особливості формування системи репутаційного менеджменту з урахуванням євроінтеграції - Кузьмін, Олег Євгенович; Кошовий, Богдан-Петро Олегович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Стаття присвячена комплексному дослідженню теоретичних засад та практичних аспектів формування системи репутаційного менеджменту підприємств в умовах євроінтеграції України. На основі ресурсної теорії фірми, стейкхолдерського підходу та інституційної економіки обґрунтовано, що корпоративна репутація відповідає VRIO-критеріям стратегічного ресурсу і потребує системного управлінського підходу, який виходить за межі PR-функції. Проаналізовано нормативне середовище Європейського Союзу, зокрема вплив Директиви щодо звітності у сфері сталого розвитку (CSRD), Директиви про належну обачність (CSDDD), Загального регламенту захисту персональних даних (GDPR) та Директиви про захист викривачів на трансформацію репутаційних практик підприємств. Здійснено порівняльний аналіз англосаксонської, континентальної та скандинавської моделей репутаційного менеджменту, а також досвіду нових членів ЄС (Польща, Чехія, країни Балтії). Досліджено «репутаційний парадокс» війни: одночасний вплив воєнного конфлікту як фактора ризику та джерела міжнародної солідарності й довіри до українського бізнесу. Виявлено секторальну специфіку репутаційних стратегій для IT-сектору, аграрної галузі, промисловості та оборонно-технологічного сектору. Запропоновано авторську модель системи репутаційного менеджменту, що базується на п'яти принципах (compliance-driven start, stakeholder-centric approach, evidence-based reputation, digital-first, crisis preparedness) і передбачає триетапне впровадження: compliance → credibility → leadership. Обґрунтовано, що євроінтеграція є найпотужнішим каталізатором побудови цивілізованої системи репутаційного менеджменту, а підприємства, що першими сформують таку систему, отримають стійку конкурентну перевагу на ринку ЄС.