Удосконалення мотиваційного механізму управління персоналом у сфері гостинності - Сай, Леся; Стецьків, Андрій (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Статтю присвячено удосконаленню мотиваційного механізму управління персоналом на підприємствах сфери гостинності. Запропоновано структурну модель мотиваційного механізму з чотирма компонентами: цільовим, стимулюючим, процедурним та інформаційним. На основі теорії самодетермінації, моделі вимог і ресурсів та теорії психологічного контракту здійснено критичну оцінку класичних мотиваційних теорій стосовно їхньої придатності для сервісної індустрії з високою емоційною інтенсивністю. Проаналізовано галузеву специфіку гостинності, що деформує стандартні мотиваційні моделі: емоційна праця, нестандартний графік, сезонність, подвійна структура доходу. Ідентифіковано сім системних дисфункцій мотиваційних механізмів: розрив компенсації, визнання, розвитку, автономії, сенсу, справедливості та психологічного контракту. Обґрунтовано кумулятивний характер цих дисфункцій. Проведено компаративний аналіз мотиваційних практик міжнародних готельних мереж. Розроблено триетапну авторську модель удосконалення для українського МСБ з урахуванням воєнного контексту, дефіциту кадрів та євроінтеграції. Доведено, що нематеріальна мотивація ефективна лише за умови подолання компенсаційного розриву, а дозований empowerment і процедурна прозорість є найбільш реалістичними інструментами.