Адаптивність управління організаційною поведінкою в умовах змін та невизначеності - Гудзь, Марина Вікторівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Посилення динамічності зовнішнього середовища змушує організації формувати механізми швидкого реагування на трансформаційні зміни, що виникають під впливом технологічних інновацій, глобалізації, економічних криз та інших факторів нестабільності. Метою статті є системний аналіз підходів до адаптивного управління організаційною поведінкою в умовах змін та невизначеності, визначення ключових чинників формування гнучких поведінкових моделей персоналу та розроблення рекомендацій щодо підвищення ефективності управлінських рішень у сучасних організаціях. У процесі дослідження використано методи системного аналізу, узагальнення, порівняльного аналізу та логічного моделювання, що дозволило комплексно розглянути особливості формування гнучких підходів до управління поведінковими процесами в сучасних організаціях. Результати. Встановлено, що адаптивні управлінські механізми підвищують стійкість діяльності підприємств у нестабільному середовищі. Виявлено ключові чинники, що впливають на зміну поведінкових моделей персоналу, зокрема трансформацію організаційної культури, комунікаційні процеси, стилі керівництва та мотиваційні інструменти. У результаті дослідження встановлено, що ефективність функціонування сучасних організацій значною мірою залежить від здатності системи управління оперативно адаптуватися до нових умов діяльності та забезпечувати узгодженість дій працівників у процесі досягнення стратегічних цілей. Обґрунтовано, що використання адаптивних управлінських підходів сприяє підвищенню рівня взаємодії між керівництвом і персоналом, формуванню сприятливого психологічного клімату та підвищенню результативності колективної діяльності. Доведено, що впровадження гнучких управлінських інструментів, таких як колективне прийняття рішень, сценарне планування, мотиваційні програми та цифрові платформи для управління процесами, дозволяє підвищити стійкість організацій до зовнішніх викликів, зменшити рівень конфліктності у колективах та забезпечити більш ефективну реалізацію управлінських рішень. Висновки. Формування адаптивної системи управління поведінковими процесами є важливою передумовою підвищення ефективності функціонування організацій у нестабільному середовищі. Запропоновано напрями удосконалення управлінських практик, спрямованих на розвиток гнучкості організаційних структур, удосконалення комунікаційних механізмів та підвищення рівня залученості персоналу до процесів прийняття управлінських рішень. Отримані результати можуть бути використані у подальших наукових дослідженнях, а також у практиці управління сучасними організаціями в умовах динамічних соціально-економічних змін.