Європейська торговельна політика для підтримки малих і середніх підприємств у сучасних умовах - Гуржій, Наталія Миколаївна; Орлова, Наталія Володимирівна; Вуйченко, Марина Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Торговельна політика Європейського Союзу стосовно малих і середніх підприємств (МСП) є надзвичайно важливою у сучасних умовах, зважаючи на дві основні проблеми, з якими стикається ЄС: обмежений доступ до зовнішніх ринків та зниження економічної гнучкості. Проблема доступу до ринків, зокрема, проявляється у формі труднощів експорту, коли компанії ЄС зіштовхуються з недостатньою лібералізацією торговельних умов, що обмежує їхню здатність реалізовувати товари та послуги на міжнародних ринках. Ці перешкоди, зрештою, стримують потенціал ЄС у сфері нарощування виробництва, підвищення рівня спеціалізації та інвестування у дослідження і розвиток. Щоденні виклики, пов'язані з дотриманням нормативних вимог, доступом до інформаційних ресурсів, ринків і фінансування, є визначальними для стабільного розвитку європейських МСП. Значна варіативність МСП у бізнес-моделях, розмірах, вікових категоріях та підприємницьких профілях, а також їхня здатність залучати висококваліфікованих фахівців, відображають їхню ключову роль у європейській економіці. МСП включають як мікропідприємства у сфері самозайнятості та послуг, так і середні промислові компанії, від традиційних ремесел до інноваційних високотехнологічних стартапів. Єдина торгова політика ЄС є унікальним механізмом інтеграції різних суб'єктів єдиного ринку. Основним завданням торговельної політики ЄС є усунення бар'єрів, що перешкоджають розвитку МСП. Мета статті полягає у комплексному аналізі державної регуляторної політики ЄС у сфері торгівлі та оцінці її впливу на розвиток малих і середніх підприємств. У дослідженні застосовано такі методи: науковий аналіз, спостереження, порівняння, абстрагування та конкретизація. Результати дослідження свідчать про значний вплив торговельної політики ЄС на діяльність і розвиток МСП, що вимагає постійного контролю та підтримки з боку національних урядів. Запропоновані заходи спрямовані як на короткострокову підтримку, так і на підвищення довгострокової конкурентоспроможності та стійкості МСП. Авторами наголошено, що нині існує гостра потреба в подальшій лібералізації торгівлі, усуненні бар'єрів та забезпеченні всебічної підтримки малому і середньому бізнесу через впровадження єдиної державної регуляторної політики у сфері торгівлі, оскільки саме МСП є фундаментом економіки ЄС.