Оцінка ефективності діяльності спеціалізованих барів в закладах готельного господарства - Безчасний, Олексій Увіналійович; Мітал, Олена Георгіївна; Петровська, Ірина Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Трансформаційні процеси в індустрії гостинності та посилення економічної нестабільності спонукають до пошуку нових моделей управління операційною ефективністю, яка стає ключовим фактором виживання підприємств. Особливого значення ці процеси набувають у діяльності спеціалізованих барів при готелях, які відіграють важливу роль у формуванні клієнтського досвіду та забезпеченні фінансової стійкості закладу. Для готельних підприємств актуальним є питання інтеграції спеціалізованих барів як автономних центрів прибутку в загальну стратегію розвитку. Метою статті є обґрунтування концептуальних підходів та розробка комплексної моделі оцінки ефективності спеціалізованих барів як підрозділів готельного підприємства, що здатні генерувати дохід через внутрішній сервіс та залучення зовнішніх споживачів. Методологічну основу становлять загальнонаукові та спеціальні методи дослідження, зокрема системний підхід, методи аналізу і синтезу, математичне моделювання, узагальнення наукових підходів, порівняльний аналіз та логічне моделювання. Результати дослідження. У статті розкрито сутність та функціональну роль спеціалізованих барів у сучасній структурі готельного господарства. Запропоновано багатофакторну класифікацію закладу за асортиментною політикою, моделлю доступу та рівнем інтеграції у сервісну систему. Розроблено та науково обґрунтовано коефіцієнт спеціалізації, що дозволяє кількісно визначити рівень унікальності концепції бару. Узагальнено систему показників та сформовано набір суб’єктних індексів які інтегруються у дворівневу мультиплікативну модель інтегрального показника ефективності. Доведено, що використання показників доходу на доступне крісло-годину та валового операційного прибутку на доступний номер у поєднанні з аналізом рівня зовнішнього проникнення та якості сервісу дозволяє оцінити комерційну привабливість бару та доцільність його спеціалізації. Визначено напрями впровадження інноваційних інструментів управління, зокрема систем взаємодії з клієнтами та штучного інтелекту, що сприяють підвищенню маржинальності в умовах ринкової турбулентності. Висновки. У результаті дослідження встановлено, що формування інтегральної моделі оцінки є важливим напрямом трансформації менеджменту готельних підприємств. Використання запропонованого підходу дозволяє здійснювати швидку діагностику стану підрозділу, ідентифікувати системні проблеми у сервісній моделі та забезпечувати баланс між операційною ефективністю та якістю обслуговування. Реалізація концепції управління спеціалізованими барами на основі кореляції рівня спеціалізації з динамікою інтегрального показника сприяє зміцненню конкурентних позицій підприємств на внутрішньому та міжнародному ринках.