Гармонізація стандартів нефінансової ESG-звітності українських компаній з вимогами міжнародних інституційних інвесторів - Ковальова, Тетяна Володимирівна; Ромашко, Ольга Миколаївна; Дружинська, Наталія Сергіївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням вимог міжнародних інституційних інвесторів до прозорості та порівнюваності нефінансової інформації, а також необхідністю інтеграції українських компаній у глобальні фінансові ринки. Фрагментарність національного нормативно-методичного забезпечення ESG-звітності та обмежена узгодженість із міжнародними стандартами знижують інвестиційну привабливість бізнесу та ускладнюють оцінювання ризиків сталого розвитку. Метою дослідження визначено наукове обґрунтування теоретико-методичних засад гармонізації ESG-звітності українських компаній відповідно до вимог міжнародних інституційних інвесторів. Методи. У дослідженні використано методи системного аналізу, узагальнення та систематизації наукових підходів, порівняльного аналізу міжнародних стандартів ESG-звітності, а також аналітичні методи для оцінювання рівня їх імплементації в практиці українських компаній. Результати. Досліджено сучасні підходи до формування ESG-звітності та встановлено їх трансформацію у напрямі стандартизації, кількісної вимірюваності та інтеграції з фінансовою звітністю. Виявлено, що міжнародні стандарти ESG-звітності формують взаємодоповнювальну систему розкриття інформації, однак рівень їх застосування в Україні залишається нерівномірним. Доведено, що ефективність гармонізації забезпечується інтеграцією ESG-показників у систему управління, цифровізацією обліку, уніфікацією метрик та впровадженням процедур верифікації даних. Ідентифіковано ключові проблеми, зокрема фрагментарність нормативного регулювання, нерозвиненість систем збору даних, розрив між нефінансовими та фінансовими показниками, а також обмеженість компетенцій і мотивації бізнесу. Висновки. Доведено, що гармонізація ESG-звітності є комплексним процесом, який потребує поєднання міжнародних стандартів із національними інституційними умовами та трансформації внутрішніх систем управління. Встановлено, що підвищення якості та достовірності ESG-даних є ключовою передумовою зростання довіри інвесторів і розширення доступу до фінансових ресурсів. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням кількісних моделей оцінювання ефективності ESG-звітності, інтеграцією ESG-факторів у фінансовий аналіз і ризик-менеджмент, а також застосуванням цифрових технологій для автоматизації збору та верифікації нефінансової інформації.