Трансформація ОСББ як чинник інноваційного розвитку ЖКГ України в євроінтеграційному контексті - Котвицька, Наталія Миколаївна; Барсегян, Сергій Володимирович; Куркович, Сергій Васильович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методологічні засади та прикладні механізми трансформації об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ) як ключового інституційного чинника інноваційного розвитку житлово-комунального господарства (ЖКГ) України в умовах євроінтеграційних процесів. Доведено, що сучасний етап розвитку ЖКГ характеризується переходом до нової управлінської парадигми, в якій ОСББ виступають не лише формою самоорганізації мешканців, а й активними суб’єктами інноваційної трансформації галузі. Встановлено, що ефективна трансформація ОСББ передбачає відхід від традиційної моделі утримання житлового фонду до інноваційно орієнтованої моделі управління, яка базується на використанні цифрових платформ, впровадженні енергосервісних контрактів (ЕСКО), залученні інвестиційних ресурсів Європейського Союзу та інтеграції принципів сталого розвитку і «зеленої» економіки. Проаналізовано тенденції розвитку ОСББ в Україні у 2019–2024 роках, зокрема динаміку їх кількісного зростання та регіональні диспропорції у рівні поширення цієї форми управління. Визначено, що незважаючи на позитивну динаміку, існують значні територіальні відмінності, зумовлені економічними, інституційними та соціальними факторами. Здійснено порівняльний аналіз українського досвіду функціонування ОСББ із практиками країн ЄС, що дозволило виявити ефективні інструменти підтримки самоорганізації співвласників та управління житловим фондом. Запропоновано авторську концептуальну модель інноваційного ОСББ, що включає чотири взаємопов’язані функціональні блоки: правовий, фінансовий, технологічний та комунікаційний. Окрему увагу приділено аналізу ролі міжнародних фінансових інструментів, зокрема програм ЄБРР (IQ Energy, UKEEP), грантових механізмів ЄС та ініціативи EU4Energy у забезпеченні інноваційних перетворень. Виявлено основні бар’єри трансформації ОСББ, серед яких нормативно-правові обмеження, низький рівень управлінських компетенцій, обмежений доступ до фінансування та недостатній рівень цифровізації. Запропоновано комплекс заходів державної політики, спрямованих на стимулювання інноваційного розвитку ОСББ, підвищення їх інституційної спроможності та інтеграцію до європейського економічного простору.