Маркетингові системи розподілу та державне регулювання ринку споживчих товарів в умовах невизначеності - Котвицька, Наталія Миколаївна; Паранькевич, Михайло Іванович; Законь, Михайло Ігорьович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти функціонування маркетингових систем розподілу споживчих товарів в умовах посилення невизначеності зовнішнього середовища. Актуальність теми зумовлена трансформаційними процесами в економіці, спричиненими макроекономічною нестабільністю, геополітичними викликами, наслідками воєнного стану та прискореною цифровізацією бізнес-процесів. Проаналізовано вплив ключових дестабілізуючих факторів на ефективність товаропровідних мереж, зокрема порушення логістичних ланцюгів, коливання споживчого попиту, зростання транзакційних витрат та інформаційної асиметрії між учасниками ринку. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних моделей дистрибуції до гнучких, адаптивних маркетингових систем, що поєднують омніканальні стратегії, цифрові платформи та інноваційні логістичні рішення. Узагальнено наукові підходи до класифікації каналів розподілу з урахуванням їх здатності до адаптації в умовах ризику та невизначеності, а також визначено роль інтегрованих маркетингових комунікацій у забезпеченні стійкості збутових систем. Особливу увагу приділено впливу цифрових технологій на підвищення прозорості та ефективності розподільчих процесів. Систематизовано інструменти державного регулювання ринку споживчих товарів, включаючи нормативно-правові, інституційні, фінансово-економічні та інформаційно-аналітичні механізми. Оцінено їхню результативність у контексті забезпечення конкурентного середовища, стабілізації попиту та підтримки функціонування ланцюгів постачання. Визначено ключові проблеми регуляторної політики, серед яких фрагментарність нормативної бази, обмеженість інструментів стимулювання та недостатня координація між державними інституціями. На основі аналізу міжнародного досвіду та узагальнення сучасних практик запропоновано напрями удосконалення державного регулювання маркетингових систем розподілу, спрямовані на підвищення адаптивності, гнучкості та резильєнтності ринку споживчих товарів.