Дослідження впливу податкової політики на економічний розвиток України в період воєнного стану - Поковба, Дмитро Васильович; Кирилюк, Ірина Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація: Метою статті є дослідження впливу податкової політики на економічний розвиток країни в умовах воєнного стану, а також визначення ключових проблем, викликів і напрямів удосконалення функціонування податкової системи для забезпечення стабільності державних фінансів. Методи. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, зокрема аналіз і синтез – для узагальнення теоретичних засад податкової політики; порівняльний аналіз – для зіставлення довоєнних і воєнних показників податкових надходжень; статистичний метод – для оцінки динаміки бюджетних доходів; а також метод прогнозування – для визначення перспектив подальшого соціально-економічного розвитку. Результати. У статті розкрито сутність податкової політики в умовах воєнного стану та її вплив на економічний поступ держави. Визначено, що ключовим завданням є забезпечення дохідної частини бюджету в умовах зростання військових видатків. Обґрунтовано, що в окремих випадках підвищення ставок оподаткування може виступати економічно доцільним інструментом фінансування надмірних бюджетних потреб. Водночас встановлено, що зростання податкового навантаження супроводжується низкою ризиків, зокрема посиленням суспільного резонансу, збільшенням витрат на адміністрування податків та дестимулюванням ринку праці. Доведено, що надмірна фіскалізація економіки може мати деструктивний вплив на економічну активність та сприяти розширенню тіньового сектору. Проаналізовано зміни у правовому забезпеченні податкової системи, що проявляються у трансформації законодавства та механізмів оподаткування. Ідентифіковано основні джерела податкових надходжень до державного бюджету, оцінено їх динаміку та фактори формування у порівнянні з довоєнним періодом. Висновки. Доведено, що податкова політика є одним із ключових інструментів регулювання економічної системи в умовах воєнного стану, проте її реалізація ускладнюється високою динамічністю середовища та складністю прогнозування економічних процесів. Встановлено, що важливу роль у трансформації податкової політики відіграють норми Податкового кодексу України та засади грошово-кредитної політики. Обґрунтовано необхідність подальшого вдосконалення податкового механізму для досягнення балансу між фіскальними потребами держави та стимулюванням економічного розвитку.