Корпоративна соціальна відповідальність як чинник підвищення конкурентоспроможності промислових підприємств - Чекулаєва, Христина Олександрівна; Гапєєва, Ольга Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджується корпоративна соціальна відповідальність як стратегічний чинник підвищення конкурентоспроможності підприємств в умовах посилення ринкової конкуренції, трансформації глобальної економіки та зростання суспільних очікувань щодо бізнесу. Проведено комплексний теоретико-методологічний аналіз сутності й еволюції корпоративної соціальної відповідальності з урахуванням сучасних наукових підходів, зокрема теорії заінтересованих сторін, сигнальної теорії та теорії надлишкових ресурсів. Зазначено, що сучасний розвиток економічних систем пов’язаний зі стійкістю й адаптивністю, а корпоративна соціальна відповідальність є важливим чинником зниження ризиків, зміцнення довіри та підвищення конкурентоспроможності підприємств. Обґрунтовано, що інтеграція принципів соціальної відповідальності в систему стратегічного управління сприяє формуванню стійких конкурентних переваг, зміцненню ділової репутації, підвищенню інвестиційної привабливості та розвитку людського капіталу підприємства. У роботі запропоновано структурований підхід до оцінювання впливу корпоративної соціальної відповідальності на внутрішні й зовнішні групи заінтересованих сторін. Розроблено систему показників, що відображає соціальні, екологічні та економічні аспекти діяльності підприємства з позицій працівників, споживачів, інвесторів і державних органів. Встановлено, що реалізація корпоративної соціальної відповідальності сприяє зниженню операційних ризиків і витрат, зростанню довіри з боку партнерів, підвищенню лояльності персоналу й клієнтів, а також посиленню стійкості підприємства до зовнішніх викликів. Особливу увагу приділено виявленню бар’єрів упровадження корпоративної соціальної відповідальності, серед яких обмеженість фінансових ресурсів, недостатність нормативно-правового забезпечення, слабка інституційна підтримка та низький рівень управлінської готовності до соціальних інновацій. Зроблено висновок, що корпоративна соціальна відповідальність виступає не лише етичним орієнтиром сучасного бізнесу, а й дієвим інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємств, забезпечуючи їхній довгостроковий сталий розвиток, адаптивність до змін зовнішнього середовища та зміцнення позицій на ринку в сучасних умовах господарювання.