Вплив фінтеху на управління ризиками в сучасному банкінгу - Заруцька, Олена Павлівна; Пономарьова, Оксана Борисівна; Мальцев, Олекcій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Цифровізація фінансових послуг трансформує механізми контролю ризиків у банківській діяльності, забезпечуючи обробку великих масивів даних, автоматизацію аналітичних процедур та оперативне виявлення потенційних загроз. Інтеграція алгоритмічних систем аналізу транзакцій, інструментів машинного навчання, блокчейн-інфраструктури та хмарних сервісів забезпечує новий рівень прозорості фінансових операцій. Метою статті є визначення ролі фінансових технологій у підвищенні ефективності контролю банківських ризиків, а також узагальнення їхнього впливу на аналітичні процедури, моніторинг фінансових операцій і механізми запобігання загрозам. Методи. Застосовано системний аналіз, узагальнення наукових джерел, порівняльний аналіз цифрових інструментів фінансового сектору та логічний синтез результатів досліджень у сфері фінансових технологій і банківської безпеки. Результати.Показано, що впровадження фінансових технологій формує інтелектуальні системи аналізу фінансових операцій, які здатні виявляти нетипові транзакційні патерни, оцінювати кредитоспроможність клієнтів і прогнозувати втрати. Встановлено, що алгоритмічні інструменти аналізу даних забезпечують швидку обробку інформації, підвищуючи точність оцінювання ризиків і знижуючи ймовірність фінансових порушень. Доведено, що блокчейн-технології створюють безпечне середовище обміну даними, а хмарні обчислювальні ресурси забезпечують масштабованість аналітичних систем. Синергія цифрових інструментів підвищує ефективність внутрішнього контролю, оптимізує процес ухвалення управлінських рішень та посилює фінансову безпеку банківських установ. Висновки. Упровадження фінансових технологій у банківські процеси забезпечує точне оцінювання кредитних, операційних і шахрайських ризиків, прогнозує загрози та знижує ймовірність фінансових втрат. Застосування блокчейн-технологій і хмарних сервісів гарантує надійність обміну даними та масштабованість аналітичних систем. Цифрові інструменти підвищують ефективність управлінських рішень, сприяють безперервності бізнес-процесів і зміцнюють фінансову стабільність банківських установ.