Адаптивні моделі управління репутацією транснаціональних корпорацій у зонах високої геополітичної нестабільності - Станасюк, Наталія Степанівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням впливу геополітичної нестабільності на діяльність транснаціональних корпорацій. Метою статті є обґрунтування теоретичних і методологічних засад управління репутацією транснаціональних корпорацій та аналіз адаптивних підходів до його реалізації в умовах політичних конфліктів, санкційних обмежень та зростання глобальної інформаційної прозорості. У роботі використано теоретичні методи:аналіз наукової літератури – для вивчення поточних напрацювань з проблематики; узагальнення та систематизація – для представлення результатів дослідження. Результати. Показано, що корпоративна репутація виступає стратегічним нематеріальним активом, який визначає рівень довіри зацікавлених сторін, ринкові позиції та стійкість міжнародної діяльності компаній. Встановлено, що геополітична нестабільність змінює умови функціонування транснаціональних корпорацій, формуючи додаткові репутаційні ризики, пов’язані з їх присутністю в конфліктних і політично вразливих регіонах. Охарактеризовано ключову суперечність між економічними інтересами бізнесу та зростаючими вимогами соціальної відповідальності з боку стейкхолдерів. Визначено, що ефективне управління репутацією базується на інтеграції моніторингу геополітичних ризиків, оцінювання сприйняття зацікавлених сторін і стратегічних комунікацій. Доведено, що інтенсивність цифрових інформаційних потоків і розвиток глобального медіа-середовища підсилюють чутливість репутації до управлінських рішень, що актуалізує значення прозорості, оперативності комунікації та етичної узгодженості корпоративної поведінки. Висновки. Встановлено, що формування адаптивних моделей управління репутацією дозволяє транснаціональним корпораціям зміцнити стійкість свого іміджевого капіталу, забезпечити гнучкість у реагуванні на геополітичні ризики та зберегти довгострокову легітимність і конкурентоспроможність в умовах дедалі більш нестабільного глобального економічного середовища.