Логістичний менеджмент в умовах воєнного стану: трансформація торговельних ланцюгів постачання в Україні - Василиха, Наталія Василівна; Ігнат, Олександр Володимирович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Актуальність дослідження обумовлена реаліями сьогодення: дослідження особливості трансформації торговельних ланцюгів постачання в Україні в умовах воєнного стану. Метою статті є комплексне дослідження трансформації торговельних ланцюгів постачання в Україні, аналізу їхніх змін, а також визначення основних проблем та перспектив розвитку логістичного менеджменту в умовах воєнного стану. У процесі дослідження використано комплекс загальнонаукових і спеціальних методів, що забезпечують всебічний аналіз досліджуваної проблематики, зокрема системно-аналітичний метод – для теоретичного узагальнення наукових концепцій логістичного менеджменту та функціонування ланцюгів постачання; структурно-логічний метод – при систематизації торговельного ланцюга постачання; метод статистичного аналізу – для аналізу динаміки вантажних перевезень та змін в транспортній структурі України.У статті проаналізовано сутність логістичного менеджменту в контексті глобальних викликів, що виникли внаслідок порушення традиційних логістичних маршрутів після початку повномасштабної війни у 2022 році. Описано етапи торговельного ланцюга постачання та ефективність координації всіх учасників, швидкості логістики та управління запасами. Досліджено вплив воєнного стану на структурну трансформацію торговельних ланцюгів постачання, зокрема розвитку нових логістичних маршрутів, цифрових технологій та інтеграції з європейськими транспортними системами. Обґрунтовано, що ефективний логістичний менеджмент у цих умовах є ключовим фактором економічної стійкості та відновлення країни.У роботі розглянуто моделі управління торговельними ланцюгами постачання в умовах ризиків, що дозволяють підприємствам ефективно реагувати на кризові ситуації та мінімізувати логістичні ризики. Обґрунтовано необхідність впровадження сучасних підходів до управління логістичними процесами, спрямованих на підвищення стійкості економіки та забезпечення безперервності постачання товарів.Результати дослідження можуть бути використані для вдосконалення системи логістичного менеджменту підприємств, формування ефективних моделей управління торговельними ланцюгами постачання та підвищення конкурентоспроможності економіки України в умовах сучасних викликів.Висновки. Таким чином, воєнний стан став серйозним випробуванням для логістичної системи України, що спричинило необхідність трансформації традиційних торговельних маршрутів, пошуку альтернативних шляхів транспортування товарів та впровадження нових підходів до управління ними.