Репутаційний менеджмент підприємств у контексті сучасних теорій менеджменту та євроінтеграції - Котвицька, Наталія Миколаївна; Ряднов, Костянтин Дмитрович; Бібік, Олександр Максимович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретичні засади, методичні підходи та практичний інструментарій репутаційного менеджменту підприємств у контексті сучасних теорій менеджменту та євроінтеграційних процесів. Обґрунтовано, що в умовах переходу до економіки знань та посилення вимог до корпоративної прозорості й сталого розвитку корпоративна репутація перетворюється на ключовий стратегічний нематеріальний актив, що безпосередньо визначає конкурентоспроможність підприємства, вартість залучення капіталу та можливості виходу на ринки ЄС. Встановлено, що репутаційний менеджмент як самостійна управлінська дисципліна знаходиться на перетині кількох теоретичних традицій: теорії зацікавлених сторін, ресурсної теорії фірми, інституційної теорії, теорії сигналів та теорії легітимності. Систематизовано теоретичні підходи до трактування корпоративної репутації та визначено внесок кожної концепції у формування сучасної методології репутаційного менеджменту. Запропоновано п'ятикомпонентну модель корпоративної репутації, адаптовану до вимог євроінтеграції, що включає фінансову, продуктову, ESG-, роботодавецьку та цифрову складові, кожна з яких містить специфічні вимоги відповідно до регуляторного середовища ЄС. Розроблено типологію репутаційних криз з визначенням причин, характерних проявів, антикризових заходів та часових рамок реагування для чотирьох основних типів: продуктових, етичних, цифрових та ESG-криз. Запропоновано комплексну систему KPI репутаційного менеджменту підприємства, що охоплює шість груп вимірювань: стейкхолдерське сприйняття, медіа та цифрову репутацію, ESG-репутацію, роботодавецьку репутацію, фінансово-репутаційний зв'язок та євроінтеграційну відповідність. Сформульовано методичні рекомендації щодо побудови системи репутаційного менеджменту підприємства, орієнтованого на відповідність стандартам ЄС, що є необхідною передумовою успішної євроінтеграції українського бізнесу.