Еко-брендинг у системі тактичної маркетингової діяльності FMCG-підприємств - Котвицька, Наталія Миколаївна; Кравченко, Сергій Юрійович; Бігун, Микола Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті досліджено теоретико-методологічні засади та прикладні аспекти еко-брендингу в системі тактичної маркетингової діяльності підприємств сектору товарів широкого вжитку (FMCG). Обґрунтовано актуальність екологізації брендових стратегій в умовах посилення регуляторного тиску, трансформації споживчих цінностей, зростання попиту на відповідальне споживання та необхідності узгодження ринкової поведінки підприємств із принципами ESG і сталого розвитку. Встановлено, що еко-брендинг у сучасних умовах виступає не лише стратегічною концепцією позиціонування, а й дієвим тактичним інструментом маркетингу, який реалізується через систему конкретних заходів: використання екологічної упаковки, екосертифікацію продукції, green storytelling, cause-related marketing, digital eco-activation, прозору комунікацію екологічних переваг бренду та візуалізацію його сталих характеристик. На основі узагальнення наукових підходів розкрито сутність еко-брендингу як інтегрованої маркетингової концепції, що поєднує екологічні цінності підприємства, довіру споживачів, репутаційний капітал бренду та його конкурентні переваги. Визначено ключові відмінності між традиційним і екологічним брендингом за критеріями цільової аудиторії, маркетингових комунікацій, особливостей упаковки, формування ціннісної пропозиції та показників оцінювання ефективності. Запропоновано систему тактичних інструментів еко-брендингу для FMCG-підприємств із наведенням змістовних характеристик та прикладів їх використання у практиці провідних міжнародних компаній. Систематизовано ключові показники ефективності еко-брендингу, які охоплюють вимірювання рівня споживчої обізнаності, лояльності, динаміки продажів, цифрової залученості, екологічного впливу та репутаційної стійкості бренду. Особливу увагу приділено загрозі greenwashing як одному з найсуттєвіших ризиків реалізації еко-брендингових стратегій. Визначено умови формування достовірного еко-бренду, серед яких прозорість, верифікованість екологічних заяв, системність дій і відповідність фактичної практики декларованим цінностям.