Фінансова безпека України в умовах міжнародного науково-технічного співробітництва та розвитку громадянського суспільства - Котвицька, Н. М.; Ткаченко, О. В.; Дмитрієв, Г. В.; Монастирний, М. П. (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. У статті комплексно досліджено теоретичні засади та практичні виміри фінансової безпеки України в контексті міжнародного науково-технічного співробітництва (МНТС) та розвитку громадянського суспільства. Актуальність теми зумовлена безпрецедентними викликами, що постали перед державою внаслідок повномасштабного збройного вторгнення: критичним скороченням власних бюджетних ресурсів, кратним зростанням потреб у зовнішньому фінансуванні, необхідністю одночасного забезпечення обороноздатності, гуманітарних функцій держави й закладення фундаменту для повоєнного відновлення. За таких умов міжнародне науково-технічне співробітництво перетворюється на важливий інструмент не лише залучення зовнішніх ресурсів, але й підвищення технологічного потенціалу та диверсифікації джерел фінансування інноваційного розвитку. На підставі аналізу сучасного стану фінансової безпеки України виокремлено ключові загрози: зростання державного боргу до критичного рівня (понад 90% ВВП), звуження внутрішньої дохідної бази, значна залежність від донорського фінансування партнерів та інституцій (МВФ, Світовий банк, ЄС), а також ризики дестабілізації фінансового ринку. Доведено, що розбудова МНТС в умовах євроінтеграції та реформ надає Україні доступ до грантових механізмів фінансування науки й інновацій (Horizon Europe, Interreg, COSME), що безпосередньо зміцнює позиції країни у технологічно орієнтованих секторах і сприяє диверсифікації фіскальної бази у середньостроковій перспективі. Обґрунтовано роль розвиненого громадянського суспільства як інституційного стабілізатора фінансової безпеки: громадський контроль за використанням публічних фінансів і міжнародної допомоги, протидія корупції, участь у формуванні пріоритетів бюджетного планування підвищують транспарентність і ефективність державних видатків. Запропоновано авторську систему індикаторів фінансової безпеки, адаптовану до умов воєнного та поствоєнного періоду, яка охоплює бюджетно-боргову, валютно-платіжну, банківську складові та індекс участі громадянського суспільства. За результатами кількісного аналізу динаміки ключових показників 2021–2023 рр. встановлено критичне погіршення бюджетно-боргового компонента при збереженні відносної стабільності банківського сектора завдяки своєчасним регуляторним заходам НБУ. Сформовано практичні рекомендації щодо вдосконалення механізмів забезпечення фінансової безпеки через інтенсифікацію МНТС та залучення інституцій громадянського суспільства до публічного управління фінансами. Визначено перспективні напрями подальших досліджень.