Управлінський підхід до визначення сутності бюджету територіальної громади як об’єкта бухгалтерського обліку - Василевська-Смаглюк, Ольга Михайлівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Анотація. Мета. Дослідження спрямоване на формування концептуально цілісного розуміння бюджету територіальної громади як об’єкта бухгалтерського обліку та контролю в умовах реформи децентралізації та воєнного стану, що зумовлюють принципову трансформацію архітектури публічних фінансів на місцевому рівні. Методи. У процесі дослідження застосовано методи теоретичного узагальнення та систематизації для аналізу існуючих підходів до визначення сутності бюджету; порівняльного аналізу – для зіставлення нормативно-правового, економічного та управлінського підходів; структурно-логічного моделювання – для розроблення тривимірної концептуальної моделі бюджету як керованого об’єкта; а також контент-аналізу міжнародних стандартів бухгалтерського обліку в державному секторі. Результати. Встановлено, що нормативно-правовий підхід трактує бюджет як статичний план із пріоритетом процедурної відповідності, тоді як економічний підхід акцентує на динамічній здатності громади генерувати ресурси та протистояти фінансовим шокам. Запропоновано управлінський підхід як їх синтез, що базується на даних бухгалтерського обліку та ризик-орієнтованому управлінні. Розроблено тривимірну модель бюджету територіальної громади, яка інтегрує правову, економічну та облікову підсистеми з диференційованими об’єктами контролю. Виявлено концептуальний розрив між касовим підходом до виконання бюджету та логікою нарахування згідно з МСБОДС, подолання якого є передумовою побудови ефективної системи превентивного фінансового моніторингу. Обґрунтовано доцільність запровадження показника чистої бюджетної спроможності, що враховує механізми міжбюджетного перерозподілу, зокрема зворотної субсидії. Висновки. Запропонована концептуальна модель забезпечує методологічну основу для стратифікації бюджетного контролю на операційному, тактичному та стратегічному рівнях, сприяючи переходу від реактивного аудиту до превентивного управління бюджетними ризиками територіальних громад.