Стратегії розвитку будівельних підприємств на регіональному ринку в умовах воєнних та посткризових трансформацій - Горощак, Назарій Ярославович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено теоретичні основи та практичні механізми формування стратегій розвитку будівельних підприємств на регіональному ринку в умовах воєнних та посткризових трансформацій. Актуальність дослідження визначається тим, що повномасштабне вторгнення 2022 року завдало критичних збитків будівельній галузі України, зруйнувавши звичні ринкові механізми, порушивши логістичні ланцюги, скоротивши попит і зумовивши необхідність кардинального переосмислення стратегічних підходів до розвитку будівельних підприємств. За оцінками Kyiv School of Economics, пряма руйнація нерухомості та інфраструктури перевищила 150 млрд дол. США, що формує безпрецедентний обсяг потреби у відновлювальному будівництві. Водночас регіональна диференціація ринку, нерівномірність бойових дій та неоднакова доступність ресурсів зумовлюють необхідність розробки регіонально орієнтованих стратегій. У роботі систематизовано чинники воєнного та посткризового впливу на функціонування будівельних підприємств у розрізі регіонів України. Обґрунтовано типологію стратегій розвитку будівельних підприємств залежно від регіональної ринкової ситуації: стратегія виживання, стратегія адаптивного утримання, стратегія поміркованого зростання та стратегія проактивного розвитку. Розроблено матрицю стратегічного позиціонування будівельного підприємства в координатах «рівень ринкових можливостей — рівень ресурсного потенціалу». Представлено систему показників для оцінки ефективності стратегічних рішень у будівельних підприємств в умовах нестабільності. Визначено перспективні напрями відновлювального будівництва та механізми залучення міжнародного фінансування. Доведено, що ефективна стратегія розвитку будівельного підприємства в посткризовий період має поєднувати принципи резилієнтності, цифровізації операційних процесів та орієнтації на стандарти сталого будівництва як умови доступу до міжнародних програм відновлення. Практична цінність статті полягає у розробці прикладного інструментарію для стратегічного планування будівельних підприємств у різних регіональних умовах воєнної та посткризової трансформації.