Трансформація логістики від операційної функції до інтелектуальної платформи як системи прийняття рішень - Сарахман, Оксана Миколаївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено трансформацію логістики від операційної функції до інтелектуальної платформи як системи прийняття управлінських рішень. Результати свідчать, що сучасні умови господарювання, які характеризуються зростанням невизначеності, цифровізацією бізнес-процесів та ускладненням ланцюгів постачання, зумовлюють необхідність перегляду традиційних підходів до організації логістичної діяльності. Обґрунтовано зростання ролі логістики як стратегічного елементу управління підприємством, що забезпечує ефективність, гнучкість і стійкість бізнес-процесів. Метою дослідження є аналіз теоретичних і практичних підходів до трансформації логістичних систем в інтелектуальну модель прийняття управлінських рішень, а також визначення інструментів підвищення результативності логістичних процесів. Особливу увагу приділено впливу цифрових технологій і нестабільного зовнішнього середовища, зокрема умов воєнного стану, на розвиток логістичних систем. Методи дослідження. Використано системний підхід, методи порівняльного аналізу, узагальнення та моделювання, а також аналітичні методи оцінювання ефективності рішень і ризиків у ланцюгах постачання. Результати. Визначено ключові етапи трансформації логістичних систем та їх характеристики в умовах цифровізації, зокрема проактивність, інтегрованість і орієнтацію на дані. Доведено доцільність використання аналітичних інструментів і алгоритмів прогнозування для підвищення якості управлінських рішень. Запропоновано інтегровану модель прийняття логістичних рішень, яка враховує ризик-орієнтований підхід та забезпечує підвищення ефективності управління. Висновки. Результати дослідження підтверджують необхідність переходу до інтелектуальної моделі логістики як складової системи управління підприємством. Показано, що використання цифрових технологій, аналітики та ризик-орієнтованих підходів сприяє підвищенню адаптивності та стійкості підприємств. Рекомендовано впровадження інструментів прогнозування, оптимізації процесів, цифрового моніторингу та інтеграції інформаційних систем для забезпечення ефективного прийняття управлінських рішень.