Контроль витрат підприємства в контексті досягнення цілей сталого розвитку - Слободяник, Юлія Борисівна; Алєксеєнко, Анастасія Олександрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета. Метою статті є обґрунтування теоретичних і методичних засад контролю витрат підприємства в контексті досягнення цілей сталого розвитку, а також визначення напрямів його вдосконалення з урахуванням інтеграції економічних, екологічних і соціальних аспектів діяльності. Методи. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи пізнання, зокрема: аналіз і синтез – для узагальнення наукових підходів до контролю витрат; порівняння – для виявлення відмінностей між традиційними та сучасними підходами; системний підхід – для обґрунтування необхідності інтеграції ESG-факторів; логічного узагальнення – для формування висновків і пропозицій. Результати. У статті встановлено, що традиційні підходи до контролю витрат підприємства не забезпечують належного врахування екологічних і соціальних складових діяльності. Обґрунтовано необхідність трансформації системи контролю витрат на основі інтеграції ESG-підходів та використання нефінансових показників. Виявлено основні проблеми, серед яких фрагментарність наукових підходів, недостатня інтеграція фінансової та нефінансової інформації, а також обмеженість практичного інструментарію контролю витрат у контексті сталого розвитку. Запропоновано систему базових індикаторів для контролю витрат на сталий розвиток. Висновки. Доведено, що підвищення ефективності контролю витрат підприємства можливе за умови формування інтегрованої системи, яка поєднує фінансові та нефінансові показники, а також враховує екологічні та соціальні наслідки діяльності. Запропоновано напрями вдосконалення контролю витрат, що передбачають адаптацію міжнародних ESG-підходів до умов діяльності підприємств, цифровізацію обліково-аналітичних процесів і розвиток внутрішнього аудиту.