Теоретичні та стратегічні засади кадрової політики закладів охорони здоров'я - Голованова, Ганна Євгеніївна; Божидай, Ірина Ігорівна; Джафаров, Фаррух Фахраддін огли (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті здійснено систематизацію теоретичних засад формування кадрової політики закладів охорони здоров'я та обґрунтовано її роль у забезпеченні ефективного функціонування медичних організацій в умовах трансформації галузі. Дослідження спрямоване на визначення сутності кадрової політики, її структурних елементів і місця у системі стратегічного та корпоративного управління. Методологічну основу становлять загальнонаукові методи пізнання, зокрема аналіз і синтез для узагальнення існуючих наукових підходів, систематизація для виокремлення структурних складових кадрової політики, а також логічне узагальнення для визначення її функціонального призначення в управлінській системі закладів охорони здоров'я. У результаті дослідження уточнено зміст поняття кадрової політики як цілеспрямованої системи принципів, цілей і управлінських рішень, спрямованих на формування, розвиток і ефективне використання кадрового потенціалу відповідно до стратегічних орієнтирів медичної організації. Встановлено, що в сучасних умовах кадрова політика трансформується у важливий інструмент стратегічного управління, який забезпечує узгодженість кадрових процесів із довгостроковими цілями розвитку закладу. Обґрунтовано її значення як складової корпоративного управління, що забезпечує прозорість кадрових процедур, підзвітність управлінських рішень і ефективність використання людських ресурсів. Визначено основні структурні елементи кадрової політики, до яких належать кадрове планування, рекрутинг, адаптація персоналу, професійний розвиток, оцінювання результативності, мотивація, управління кар'єрою та формування кадрового резерву. Доведено, що їх комплексна взаємодія формує цілісну систему управління персоналом та створює передумови для підвищення якості медичних послуг і забезпечення стабільності функціонування закладів охорони здоров'я. Висновки. Узагальнення теоретичних положень дозволило визначити кадрову політику як ключовий фактор забезпечення інституційної стійкості медичних організацій, підвищення ефективності їх діяльності та розвитку людського капіталу галузі. Обґрунтовано доцільність інтеграції кадрової політики у систему стратегічного управління як передумови довгострокового розвитку закладів охорони здоров'я.