Трансформація внутрішнього аудиту в умовах цифровізації: модель та методика оцінювання ефективності - Іванова, Наталія Анатоліївна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Мета. Стаття присвячена дослідженню трансформації внутрішнього аудиту в умовах цифровізації економіки, а також розробленню концептуальної моделі та методики оцінювання його ефективності. Методи. У дослідженні використано методи системного аналізу, порівняльного аналізу та синтезу для узагальнення теоретичних підходів; метод логіко-структурного моделювання — для розроблення концептуальної моделі трансформації внутрішнього аудиту; метод бальних оцінок — для формування методики інтегрального оцінювання ефективності. Результати. Систематизовано відмінності між традиційною та сучасною моделями внутрішнього аудиту. Розроблено концептуальну модель трансформації ролі внутрішнього аудиту під впливом цифровізації та розвитку корпоративного управління. Запропоновано методику оцінювання ефективності внутрішнього аудиту на основі інтегрального показника ЕВА, що охоплює чотири складові: рівень розвитку внутрішнього контролю, ефективність ризик-менеджменту, ступінь цифрової трансформації та якість корпоративного управління. Висновки. Доведено, що ефективність внутрішнього аудиту визначається системною взаємодією організаційних, управлінських і технологічних факторів. Запропонована методика дозволяє ідентифікувати вузькі місця системи управління та визначати пріоритетні напрями розвитку внутрішнього аудиту в конкретних умовах господарювання.