Антикризове управління фінансовою діяльністю та фінансовими ресурсами аграрних підприємств на засадах проєктного підходу - Телічко, Наталія Александрівна; Степанов, Микола (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування теоретичних і прикладних засад антикризового управління фінансовою діяльністю та фінансовими ресурсами аграрних підприємств на основі проєктного підходу в умовах нестабільного економічного середовища. Актуальність дослідження зумовлена посиленням впливу кризових факторів, зокрема воєнних ризиків, інфляційних процесів, нестабільності фінансових ринків і кліматичних змін, що негативно впливають на результати діяльності підприємств аграрного сектору. Методи дослідження базуються на системному підході, методах аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення, а також елементах економіко-математичного моделювання. У роботі враховано специфіку фінансової діяльності аграрних підприємств, зокрема сезонність виробництва, нерівномірність грошових потоків і високий рівень ризиків. У статті систематизовано наукові підходи до антикризового управління фінансовою діяльністю підприємств, визначено особливості його реалізації в аграрному секторі та обґрунтовано доцільність застосування проєктного підходу як інструменту підвищення ефективності управління в кризових умовах. Результати. У результаті дослідження розроблено модель антикризового управління фінансовою діяльністю та фінансовими ресурсами на засадах проєктного підходу, що передбачає формування портфеля антикризових проєктів. Визначено ключові етапи реалізації: діагностика фінансового стану, оцінка фінансових ресурсів, ідентифікація ризиків, формування антикризових заходів, пошук джерел фінансування, планування та реалізація проєктів, а також контроль ефективності. Доведено, що використання проєктного підходу сприяє підвищенню ефективності фінансової діяльності, оптимізації структури ресурсів і зниженню фінансових ризиків. Висновки. Антикризове управління фінансовою діяльністю аграрних підприємств на засадах проєктного підходу є ефективним інструментом забезпечення фінансової стійкості, підвищення результативності діяльності та адаптації підприємств до умов нестабільного середовища.