Інноваційні підходи до формування міжнародної продуктової стратегії підприємства - Шарко, Віталій Вікторович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розглянуто як підприємства формують продуктову стратегію, коли працюють не лише в межах однієї країни, а виходять на міжнародні ринки. Основна увага приділяється тому, як змінюється підхід до створення продукту під впливом цифрових технологій та інновацій. Метою дослідження є зрозуміти, які підходи працюють краще в сучасних умовах і як вони впливають на результати діяльності компаній. У процесі роботи було проаналізовано наукові джерела, сучасні дослідження та аналітичні звіти міжнародних компаній. Порівнювалися різні варіанти формування продуктової стратегії, зокрема підходи, які базуються на однаковому продукті для всіх ринків, і ті, що передбачають його зміну під кожну країну. У результаті стало зрозуміло, що жоден із цих підходів окремо не дає найкращого результату. Отримані результати показують, що підприємства все частіше переходять до поєднання різних підходів. Вони залишають частину продукту стандартною, а частину змінюють залежно від ринку. Важливу роль у цьому процесі відіграють інновації, особливо цифрові інструменти, які допомагають краще розуміти клієнтів, швидше реагувати на зміни та приймати більш точні рішення. Також встановлено, що використання аналітики даних і сучасних технологій дозволяє компаніям швидше виводити продукт на ринок і підвищувати його відповідність очікуванням споживачів. У межах дослідження запропоновано власний підхід до формування продуктової стратегії, який базується на поєднанні прогнозування, гнучкої побудови продукту та постійного зв'язку з клієнтом. Його суть полягає в тому, що компанія не лише реагує на зміни, а намагається передбачити їх заздалегідь і підготувати продукт до цих змін. Очікується, що використання такого підходу допоможе підприємствам працювати більш стабільно, зменшити витрати на адаптацію та підвищити свою конкурентоспроможність на міжнародному ринку. У підсумку можна сказати, що ефективна продуктова стратегія сьогодні неможлива без інновацій і цифрових інструментів. У майбутньому їх роль буде лише зростати, тому підприємствам варто активно впроваджувати нові підходи у свою діяльність.