Цифрова трансформація та стратегічна диференціація крафтових брендів засобами Phygital-інструментів та Lo-Fi контенту - Лихолат, Світлана Михайлівна; Гринів, Наталія Теодозіївна; Курань, Мар'ян Романович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розкрито особливості стратегічної диференціації крафтових брендів в умовах цифровізації та сучасних ринкових викликів. Зазначено, що локальні виробники є більш вразливими до конкуренції з боку мас-маркету. Обґрунтовано доцільність використання Phygital-інструментів та Lo-Fi контенту. Мета: теоретичне обґрунтування та розробка практичного інструментарію стратегії цифрової диференціації крафтового бренду, що базується на створенні унікальної ціннісної пропозиції через інтеграцію фізичних характеристик продукту та цифрового споживчого досвіду. Матеріали: інформаційною базою та теоретичним підґрунтям дослідження слугували фундаментальні праці провідних вітчизняних та зарубіжних науковців, присвячені стратегічному маркетингу, конкурентним перевагам та цифровій трансформації бізнесу. Методи: термінологічного та порівняльного аналізу при опрацюванні дефініцій «диференціація» та «крафтовий бренд», теоретичного узагальнення та систематизації для виокремлення ключових філософських засад крафтового бізнесу, класифікації при групуванні цифрових інструментів маркетингу за їх функціональним призначенням, логічного моделювання для обґрунтування переходу від класичної стратегії диференціації Портера до сучасної моделі цифрової трансформації Customer Journey крафтового виробника, абстрактно-логічний метод для формування авторських висновків щодо ролі Lo-Fi контенту та Phygital-інструментів як засобів нівелювання переваг великих корпорацій. Результати: окреслено конкурентне середовище, в якому функціонують крафтові виробництва продукції, та акцентовано увагу на тому, що вони повинні пропонувати цільовій аудиторії такі види виробів, які є не лише традиційними та автентичними, але й відповідають сучасним стандартам екологічності та прозорості складу з одночасним збереженням крафтових рецептур. Окреслено траєкторію розвитку локального бренду, за якої підприємство матиме постійних клієнтів, буде здатне утримувати їхню увагу через цифрові канали комунікації та, водночас, залучати нову аудиторію, проводячи її через усі етапи маркетингової воронки за допомогою Phygital-інструментів. Перечислено критерії сегментування цільової аудиторії крафтового ринку та методи їхнього аналізу, зокрема на основі виявлених факторів свіжості та довіри. Розглянуто можливості вивчення споживчих мотивацій із використанням шаблону Job Story, що у поєднанні з впровадженням TikTok-стратегії та Telegram-ботів забезпечує формування унікального клієнтського досвіду та здатність бренду диференціюватися від мас-маркету в цифровому середовищі. Зроблено висновки щодо можливостей стратегічної диференціації та методів, які доцільно використовувати в діяльності крафтових виробників продукції. Акцентовано увагу на тому, що власники бізнесу повинні розуміти істинні потреби аудиторії та використовувати цифрові канали для трансляції автентичності. Для глибокої організації маркетингової стратегії необхідно впроваджувати Phygital-інструменти та Lo-Fi контент, що дозволяє будувати довіру через «залаштунки» виробництва. На нашу думку, найбільш ефективною є модель цифрової трансформації Customer Journey, яка поєднує фізичну якість продукту з інтерактивністю месенджер-маркетингу та TikTok-стратегій, забезпечуючи диференціацію від мас-маркету навіть за умов обмежених бюджетів.