Вплив інклюзивної корпоративної культури на інноваційну продуктивність персоналу міжнародних компаній - Іванько, Анатолій; Джупіна, Галина; Власенко, Дмитро (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена зростанням потреб міжнародних компаній у підвищенні інноваційної продуктивності персоналу як ключового чинника забезпечення їх конкурентоспроможності, адаптивності до динамічних змін зовнішнього середовища та здатності генерувати нові продукти, послуги й управлінські рішення в умовах глобалізації, цифрової трансформації та збільшення різноманітності трудових ресурсів. Мета статті – проаналізувати вплив інклюзивної корпоративної культури на інноваційну продуктивність персоналу в міжнародних компаніях та обґрунтувати механізми цього впливу. У дослідженні використано такі методи: аналізу наукової літератури – для вивчення поточних наукових напрацювань стосовно проблематики; узагальнення та систематизації – для представлення результатів дослідження. Результати. Встановлено, що інклюзивна корпоративна культура виступає системним фактором, який створює сприятливі умови для активізації творчого потенціалу співробітників, підвищення їх залученості до інноваційних процесів та поліпшення якості генерованих ідей. Розглянуто взаємозв’язок між ключовими показниками інклюзивності, зокрема різноманітністю, психологічною безпекою та інклюзивними практиками управління людськими ресурсами, і рівнем інноваційної активності персоналу, що дозволило виявити стабільну позитивну кореляцію між цими змінними. Зазначено, що організації з розвиненою інклюзивною культурою демонструють значно вищі показники генерування ідей, активнішої участі персоналу в інноваційних проєктах і більшої ефективності командного розв’язання проблем порівняно з тими, де інклюзивність розвинена недостатньо. Розглянуто роль таких посередницьких факторів, як психологічна безпека, когнітивна різноманітність та якість внутрішніх комунікацій, котрі забезпечують перетворення інклюзивних цінностей на вимірювані інноваційні результати. Доведено, що інклюзивне лідерство та цифровізація кадрових процесів виступають важливими модераторськими факторами, що підсилюють вплив інклюзивності на інноваційну продуктивність у міжнародних командах. Висновки.Встановлено, що ефективна інтеграція інклюзивних практик у корпоративну культуру сприяє формуванню сталого інноваційного середовища, підвищує залученість співробітників та забезпечує довгостроковий розвиток організації в динамічному глобальному середовищі.