Синергія курортної справи, екскурсології та готельно-ресторанної індустрії в умовах інноваційного розвитку туризму - Іванчук, Світлана Іванівна; Бондаренко, Владислава Анатолівна; Борисова, Оксана Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У сучасних умовах розвитку постіндустріального суспільства спостерігається стале зростання попиту на туристичні послуги, які поєднують оздоровлення, пізнавальну активність, емоційне відновлення та якісний сервіс. У зв'язку з цим особливої актуальності набуває формування інтегрованих моделей розвитку туризму, заснованих на синергії курортної справи, екскурсології та готельно-ресторанної індустрії. Значущість такого підходу визначається його здатністю забезпечувати диверсифікацію регіональної економіки, підвищувати привабливість туристичних дестинацій і зміцнювати конкурентні позиції національного туристичного продукту в умовах інноваційних трансформацій. Комплексний підхід до розвитку туристичної сфери ґрунтується на поєднанні трьох взаємопов'язаних складових. Курортна справа формує оздоровчо-рекреаційну основу туристичного продукту та створює умови для відновлення фізичного й психоемоційного стану людини. Екскурсологія забезпечує змістове, культурно-пізнавальне наповнення туристичного досвіду, сприяє поглибленню вражень і розкриттю локальної автентичності території. Готельно-ресторанна індустрія, своєю чергою, виконує функцію сервісного забезпечення, створюючи комфортні умови перебування, організації харчування та комплексного обслуговування туристів. Саме узгоджена взаємодія цих складових дозволяє формувати цілісний, конкурентоспроможний і клієнтоорієнтований туристичний продукт. У дослідженні акцентовано увагу на необхідності використання комплексної методології, яка забезпечує гармонійне поєднання оздоровчо-рекреаційних ресурсів, екскурсійно-пізнавальних програм та сучасних готельно-ресторанних послуг. Реалізація такого підходу сприяє підвищенню ефективності функціонування туристичної сфери, стимулює інноваційний розвиток дестинацій, посилює їхню соціально-економічну результативність і формує передумови для сталого розвитку туризму. Метою дослідження є розробка теоретичних положень і практичних рекомендацій щодо формування та управління інтегрованим туристичним продуктом на основі синергії курортної справи, екскурсології та готельно-ресторанної індустрії з метою забезпечення інноваційного розвитку туризму та підвищення конкурентоспроможності регіонів. Для об'єктивного оцінювання ефективності впровадження комплексного підходу доцільно застосовувати сукупність наукових методів. Статистичний метод використовується для кількісного аналізу результативності інтеграції складових туристичного продукту. Моніторинг дає змогу виявляти проблемні аспекти у взаємодії між курортною, екскурсійною та сервісною підсистемами з метою їх подальшого вдосконалення. Проблемно-цільовий аналіз спрямований на визначення невирішених аспектів досліджуваної проблематики, зокрема недостатньої розробленості інтегрованих моделей управління, обмеженого врахування синергетичного ефекту між окремими елементами туристичної інфраструктури та нестачі комплексних маркетингових досліджень. Метод формалізації застосовується під час систематизації результатів дослідження, їх структурування в аналітичних таблицях і побудови порівняльних характеристик.