Альтернативні джерела фінансування модернізації підприємств у нестабільному інвестиційному середовищі - Станкевич, Богдан Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2025)
У статті здійснено комплексний науково-аналітичний виклад проблематики альтернативних джерел фінансування модернізації підприємств в умовах нестабільного інвестиційного середовища. На основі теорій кредитного раціонування Стігліца–Вайса, ієрархії фінансування Маєрса–Мейлуфа, фінансового посередництва Даймонда та інституціональної економіки Норта обґрунтовано механізми звуження традиційних каналів фінансування (банківського кредитування, прямих іноземних інвестицій, бюджетної підтримки) під впливом макроекономічної волатильності, збройних конфліктів та санкційного тиску. Запропоновано авторську таксономію семи кластерів альтернативних інструментів за механізмом дії: платформних (краудфандинг, P2P-кредитування), ланцюгово-постачальницьких (факторинг, реверсний факторинг, supply chain finance), дохідно-активних (revenue-based financing), контрактно-перформансних (ЕСКО-контракти, Social Impact Bonds), діаспорно-спільнотних (діаспорні облігації, ісламські фінанси), імпакт-орієнтованих (зелені облігації, blended finance) та токенізованих (STO, DeFi). Проаналізовано міжнародний досвід п'яти екосистем (Кенія, Індія, Ізраїль, Латинська Америка, ЄС), виявлено критичні фактори успіху та обмеження кожного інструменту. Для України сформульовано п'ятикомпонентну стратегічну модель, що включає регуляторне сприяння, діаспорну фінансову програму, масштабування ЕСКО, розвиток платформ SCF/факторингу та стратегію нашарування капіталу (capital stacking). Доведено, що альтернативні джерела здатні покрити 5–15 % потреб модернізації у середньостроковій перспективі, що є критичним доповненням до традиційних каналів в умовах їхньої обмеженості.