Інституційні механізми управління корупційними ризиками у сфері фінансового моніторингу - Скрипник, Маргарита Іванівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено інституційні механізми управління корупційними ризиками у сфері фінансового моніторингу як ключовий фактор забезпечення прозорості, ефективності та стабільності національної фінансової системи. У сучасних умовах глобалізації фінансових ринків, цифровізації економіки та ускладнення фінансових операцій корупція та відмивання коштів стають взаємопов'язаними явищами, що створюють серйозні загрози для державних і приватних інституцій, послаблюють довіру до фінансових структур та підривають економічну безпеку держави. Корупційні доходи часто легалізуються через складні фінансові канали, що підкреслює необхідність комплексного підходу до їх виявлення, оцінки та контролю. Дослідження акцентує увагу на ролі міжнародних стандартів AML/CFT, зокрема рекомендацій FATF, Конвенції ООН проти корупції (UNCAC), Конвенції OECD щодо боротьби з хабарництвом та директив ЄС, у формуванні нормативних рамок, методологій оцінки ризиків і превентивних заходів. Показано, що ефективне управління корупційними ризиками неможливе без інтеграції правового регулювання, інституційної координації між державними органами, фінансовими установами та міжнародними партнерами, а також без використання сучасних технологій, таких як штучний інтелект (AI) та машинне навчання (ML), для автоматизації моніторингу фінансових операцій та виявлення нетипових схем відмивання коштів. У статті запропоновано інституційний механізм координації суб'єктів фінансового моніторингу, що об'єднує міжнародні організації, національні регулятори та фінансові установи. Цей механізм передбачає системне впровадження стандартів AML/CFT, своєчасне виявлення підозрілих фінансових операцій, оцінку та ранжування корупційних ризиків, а також розробку превентивних стратегій для їх мінімізації. Обґрунтовано, що застосування AI і ML дозволяє ефективно аналізувати складні фінансові взаємозв'язки, оперативно виявляти аномалії у режимі реального часу, підвищувати точність оцінки ризиків та зменшувати ймовірність помилкових сигналів у процесі моніторингу. Висвітлено практичні аспекти інтеграції міжнародних стандартів і технологічних рішень у національні системи фінансового моніторингу та запропоновано рекомендації щодо оптимізації управлінських процесів для підвищення прозорості фінансових потоків і посилення стійкості економіки до корупційних загроз.