Синергія цифрових технологій та H2H-комунікацій у маркетинговій політиці ресторанного бізнесу - Лихолат, Світлана Михайлівна; Стасула, Маркіян Тарасович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розкрито особливості трансформації світового та вітчизняного ресторанного ринку в умовах цифровізації та сучасних глобальних викликів 2025-2026 років. Зазначено, що успішна адаптація підприємств залежить від комплексу внутрішніх ресурсів та зовнішніх чинників, що визначають їхню життєздатність. Обґрунтовано доцільність впровадження маркетингових стратегій, заснованих на H2H-комунікаціях, емоційному сторітелінгу та предиктивній аналітиці, як інструментах подолання технологічної втоми й економічного тиску. Мета: здійснити комплексний аналіз трансформації світового та вітчизняного ресторанного ринку в період 2025-2026 рр., систематизувати ключові галузеві тренди та визначити роль маркетингових стратегій як вирішального інструмента адаптації підприємств до фундаментальних викликів сучасного економічного та соціального середовища. Матеріали: дослідження базується на аналізі звітів світового та вітчизняного ресторанних ринків за 2025-2026 роки, статистичних даних цифровізації галузі та аналітичних оглядах провідних консалтингових груп і галузевих експертів. Методи: термінологічного та порівняльного аналізу при опрацюванні дефініцій «адаптивність ресторанного бізнесу» та «маркетингова стратегія трансформації», теоретичного узагальнення та систематизації для виокремлення ключових категорій ресторанних трендів 2025-2026 років та чинників впливу на готовність підприємств до інновацій, класифікації при групуванні сучасних цифрових інструментів та маркетингових рішень за їх функціональним призначенням, логічного моделювання для обґрунтування переходу від традиційних моделей управління до стратегій H2H-комунікацій та предиктивної аналітики, а також абстрактно-логічного методу для формування авторських висновків щодо ролі автентичності та сторітелінгу як засобів нівелювання технологічної втоми й економічного тиску. Результати: систематизовано ключові тренди трансформації світового та вітчизняного ресторанного ринку на 2025-2026 роки, де акцентовано увагу на тому, що сучасні заклади мають розвиватися як складні екосистеми, що поєднують технологічний прогрес із глибокими змінами у споживчій психології. Визначено чинники адаптивності ресторанних підприємств, за яких вони здатні гнучко реагувати на ринкові та кризові виклики, балансуючи між внутрішнім ресурсним потенціалом та зовнішнім регуляторним тиском. Окреслено траєкторію розвитку ресторанного бренду в умовах цифровізації шляхом впровадження H2H-комунікацій та емоційного сторітелінгу для збереження «людського обличчя» сервісу. Розглянуто можливості нівелювання економічного тиску та кризи креативу, що у поєднанні з акцентом на національну ідентичність та автентичність забезпечує формування унікального клієнтського досвіду й здатність бізнесу диференціюватися у конкурентному середовищі. Зроблено висновки щодо можливостей стратегічної адаптації та методів маркетингової трансформації, які доцільно використовувати в діяльності сучасних ресторанних підприємств. Акцентовано увагу на тому, що власники бізнесу повинні збалансувати технологічний прогрес із концепцією H2H-комунікацій для подолання ризику «технологічної втоми» споживачів. Для глибокої організації маркетингової стратегії необхідно впроваджувати інструменти емоційного сторітелінгу та предиктивної аналітики, що дозволяє будувати довіру через прозорість процесів та персоналізацію сервісу. На нашу думку, найбільш ефективною є модель «прагматичної трансформації», яка поєднує операційну автоматизацію з автентичністю та національною ідентичністю, забезпечуючи життєздатність бренду в умовах економічного тиску та глобальної нестабільності.