Цифрова трансформація управління логістичними операціями зовнішньоекономічної діяльності вітчизняних підприємств - Котвицька, Наталія Миколаївна; Захарченко, Артем Анатолійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджується проблематика цифрової трансформації управління логістичними операціями в контексті зовнішньоекономічної діяльності (ЗЕД) вітчизняних підприємств. Визначено, що глобалізація торговельних відносин, пришвидшення технологічного прогресу та посилення конкурентного тиску з боку зарубіжних учасників ринку зумовлюють необхідність переходу від традиційних до цифрових моделей управління логістикою. В умовах воєнного часу та повоєнного відновлення питання ефективності логістичного менеджменту набуває особливої актуальності, оскільки від швидкості та якості здійснення міжнародних постачань безпосередньо залежить конкурентоспроможність українського бізнесу на зовнішніх ринках. У роботі систематизовано ключові технології цифрової трансформації логістики – штучний інтелект, машинне навчання, блокчейн, IoT, хмарні обчислення, системи управління транспортом (TMS) та складом (WMS). Розроблено п'ятирівневу модель зрілості цифрової трансформації логістики ЗЕД. Проведено порівняльний аналіз показників ефективності логістичних операцій до та після впровадження цифрових інструментів, що підтвердив суттєве покращення ключових KPI: скорочення часу митного оформлення на 72%, зниження логістичних витрат на 38%, підвищення точності виконання замовлень до 95–99%. Виявлено основні бар'єри цифровізації логістики ЗЕД – фінансові обмеження, кадрова неготовність, кіберризики, застарілість IT-систем та регуляторні перешкоди – і запропоновано відповідні заходи їх подолання. Обґрунтовано стратегічні напрями цифрової трансформації логістики в умовах євроінтеграційного курсу України та необхідності відбудови. Зазначено, що ефективне впровадження цифрових технологій потребує комплексного підходу, що охоплює модернізацію IT-інфраструктури, навчання персоналу, формування цифрової культури та гармонізацію нормативно-правового середовища з вимогами ЄС. Результати дослідження можуть бути використані керівниками підприємств-учасників ЗЕД, фахівцями у сфері логістики та державними органами при формуванні стратегій цифрового розвитку та підтримки експортного потенціалу України.