Цифровізація регіонального управління: удосконалення інструментарію та трансформація публічного адміністрування - Шульц, Світлана Леонідівна; Войтенко, Ольга Артурівна; Янович, Арсеній Віталійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті обґрунтовано роль цифровізації у формуванні ефективної моделі багаторівневого цифрового урядування, здатної забезпечити прозорість, доступність публічних послуг, підвищення якості управлінських рішень та інтегрованість цифрових рішень, що особливо важливо в період війни та післявоєнного відновлення. Проаналізовано проблеми функціонування цифрової інфраструктури, поширення цифрових компетентностей, які гальмують процес цифровізації публічного управління та адміністрування в Україні. Подано пропозиції щодо вдосконалення системи електронного врядування на національному, регіональному та місцевому рівнях, що вкрай актуально в умовах поглиблення євроінтеграційних процесів та необхідності адаптації успішних європейських практик в Україні. Визначено напрямки та інструменти розвитку електронного врядування в Україні, зокрема: розвиток цифрової інфраструктури, формування цифрових компетенцій населення та державних службовців, підвищення прозорості діяльності органів влади, покращення якості надання публічних послуг, реалізація регіональних програм цифровізації управління; залучення міжнародної технічної допомоги. Визначено ключові стримувальні чинники розвитку електронного врядування до яких віднесено: інституційні обмеження; недостатній рівень розвитку цифрової інфраструктури на окремих територіях; кадровий дефіцит фахівців із цифрової трансформації; потреба у подальшій гармонізації національного законодавства з європейськими стандартами у сфері захисту даних, електронної ідентифікації та кібербезпеки. Обґрунтовано, що важливим викликом подальшого розвитку електронного врядування залишається забезпечення реалізації регіональних програм цифровізації, які нині часто мають проєктний характер і потребують довгострокового стратегічного бачення перспектив розвитку електронного врядування.