Формування механізму управління проєктами розвитку експортної діяльності підприємства - Фомішина, Віра Миколаївна; Набока, Руслан Миколайович; Огородник, Руслан Петрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є обґрунтування теоретико-прикладних засад та розробка механізму управління проєктами розвитку експортної діяльності підприємства в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Особлива увага приділяється підвищенню ефективності експортних операцій на основі системного та проєктного підходів. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема методи аналізу і синтезу – для узагальнення теоретичних підходів до управління експортною діяльністю; системного аналізу – для обґрунтування структури механізму управління; порівняльного аналізу – для оцінки сучасних підходів до проєктного менеджменту; а також графічні методи – для візуалізації запропонованих рішень. В результаті дослідження визначено економічний зміст управління проєктами розвитку експортної діяльності як інтегрованого процесу, що поєднує стратегічне планування, ресурсне забезпечення та контроль реалізації експортних ініціатив. Обґрунтовано доцільність застосування проєктного підходу для структуризації процесів виходу підприємства на зовнішні ринки. Розроблено механізм реалізації проєктів підвищення ефективності експортної діяльності, який включає організаційну, економічну, інформаційну та інструментальну складові. Запропоновано поетапну модель реалізації проєктів, що охоплює стадії аналізу і планування, впровадження, контролю та коригування. Визначено систему суб'єктів управління, яка забезпечує узгодженість дій на стратегічному, тактичному та операційному рівнях. Додатково обґрунтовано роль цифрових інструментів управління у підвищенні прозорості процесів та швидкості прийняття рішень. Автори доходять до висновків, що застосування проєктного підходу до управління експортною діяльністю сприяє підвищенню ефективності використання ресурсів, зниженню рівня ризиків та покращенню якості управлінських рішень. Запропонований механізм має практичну цінність та може бути використаний підприємствами для підвищення результативності експортної діяльності та зміцнення позицій на міжнародних ринках. Його впровадження створює передумови для адаптації підприємства до змін зовнішнього середовища та забезпечує стійкий розвиток у довгостроковій перспективі.