Перспективи розвитку b2c електронної комерції в світі - Панасюк, Тетяна Сергіївна; Зубенко, Ігор Ростиславович (Актуальні питання економічних наук, 2024)
Мета статті полягає у описі принципів електронної комерції в секторі B2C та перспектив її розвитку в світі на основі статистичних даних. Для досягнення поставленої мети використовуються методи теоретичного аналізу наукових джерел, систематизації даних та огляду міжнародних досліджень для вивчення впливу цифровізації, логістики та інноваційних платіжних систем на електронну комерцію, метод порівняння та узагальнення статистичних даних на основі графіків та аналітики. Актуальність статті обумовлена швидкими темпами розвитку електронної комерції в світі. Загалом, стаття присвячена аналізу розвитку сектору B2C електронної комерції в світі та темпам зростання. Розглянуто перспективи розвитку електронних ринків та фактори, що впливають на позитивну та негативну динаміку їх функціонування. Розкрито зміст платіжних систем, мобільної комерції, логістичних проблем та перспектив, соціальної комерції, впровадження штучного інтелекту та світових трендів в сфері цифровізації. Проаналізовано ринки у різних країнах та регіонах, зокрема України з аспекту електронної комерції та її частки на ринку. Описано основні перспективи розвитку електронної комерції в світі та Україні загалом. Розкрито такі переваги цифрової торгівлі як: експансія на зовнішні ринки, легкий пошук товару, скорочені цикли B2C, швидке формування світової присутності, низькі бар’єри для входу на ринок. У висновках закцентовано увагу на результатах. Електронна комерція буде стрімко розвиватися в напрямках соціальної комерції, впровадження новітніх технологій, мобільній комерції, платіжних системах без валютної конвертації та автоматизації процесів, що призведе до подальшого розвитку сектору інтернет торгівлі та створення нових майданчиків продажів.