Податок на доходи фізичних осіб у формуванні доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад - Бойко, Світлана Василівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальною проблемою формування доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад є пошук джерел формування з високим фіскальним потенціалом для фінансування публічних потреб, переважно, освіти, охорони здоров'я, інфраструктури тощо. Високим фіскальним потенціалом для бюджетів об'єднаних територіальних громад характеризувався податок на доходи фізичних осіб, однак в умовах воєнного стану сформувалися додаткові загрози та виклики, що вимагають наукового дослідження. Метою дослідження є аналіз фіскального потенціалу податку на доходи фізичних осіб у формуванні доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад з урахуванням пропорцій перерозподілу надходження податку на доходи фізичних осіб між бюджетами різних рівнів та інших норм бюджетного і податкового законодавства. Методи. У процесі дослідження застосовано основні теоретичні положення Українських класичної школи публічних фінансів, які формують причинно-наслідковий зв'язок між сплатою податків на території громади та отриманням публічних послуг. Для проведення емпіричного аналізу використано сукупність абсолютних та відносних показників фіскального потенціалу податку на доходи фізичних осіб, сформовано на підставі офіційних даних Міністерства фінансів України за 2018-2025 роки. Результати. Досліджено механізм перерозподілу надходження податку на доходи фізичних осіб між бюджетами різних рівнів та визначено постійні зміни пропорцій до 2016 року, а також сталість пропорцій з часу реалізації адміністративної реформи та фінансової децентралізації. Проведено аналіз фіскального потенціалу податку на доходи фізичних осіб у формуванні доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад, який реалізується через зарахування 60% податку, сплаченого на території громади. Ідентифіковано новітні проблеми формування і використання фіскального потенціалу податку на доходи фізичних осіб в умовах воєнного стану та загального економічного стану, регіональних асиметрій розвитку тощо. Висновки. Новітні проблеми формування і використання фіскального потенціалу податку на доходи фізичних осіб у формуванні доходів бюджетів об'єднаних територіальних громад полягають у оподаткуванні грошового забезпечення, грошових винагород та інших виплат, одержаних військовослужбовцями та особами рядового і начальницького складу, порушенні ланцюга публічні доходи - публічні видатки за оподаткуванням заробітної плати. Запропоновано започаткувати наукову дискусію щодо покращення адміністрування податку на доходи фізичних осіб з формуванням технічних можливостей зарахування сплаченого податку до бюджетів громад, де фактично відбувається отримання публічних послуг та повернути податок, сплачений військовослужбовцями до місцевих бюджетів за альтернативними сценаріями.