Фінансові інструменти стимулювання інвестицій та інновацій у техніко-технологічному забезпеченні рослинництва - Руденко, Вікторія Василівна; Добіжа, Наталія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Дослідження спрямоване на обґрунтування ролі фінансових інструментів у стимулюванні інвестиційної та інноваційної активності в системі техніко-технологічного забезпечення рослинництва, а також на систематизацію їх функціональних можливостей у межах сучасного фінансового механізму аграрного сектору. У роботі застосовано методи системного та порівняльного аналізу, узагальнення наукових підходів, структурно-функціональної класифікації, а також елементи інституційного й логічного підходів до дослідження фінансово-економічних понять. Це дозволило комплексно розглянути еволюцію трактувань фінансових інструментів і визначити їх місце в інноваційно-інвестиційних процесах. У ході дослідження встановлено, що фінансові інструменти є багатофункціональними засобами впливу, які забезпечують акумуляцію, розподіл і цільове використання фінансових ресурсів у рослинництві. Доведено, що їхня дія виходить за межі суто ресурсного забезпечення і включає формування економічних стимулів, що впливають на поведінку суб'єктів господарювання щодо впровадження інновацій та модернізації виробництва. Узагальнення наукових підходів дало змогу виокремити ключові групи фінансових інструментів: податкові, бюджетні, кредитно-фінансові, інвестиційні, інструменти управління ризиками, зовнішньоекономічні, грантово-донорські та цифрово-інноваційні. Обґрунтовано, що їх взаємодія формує комплексний механізм стимулювання техніко-технологічного оновлення аграрного виробництва, підвищення інвестиційної привабливості галузі та впровадження інноваційних рішень. Доведено, що фінансові інструменти виконують не лише забезпечувальну, а й стимулювальну функцію у розвитку рослинництва, формуючи економічні стимули для модернізації виробництва. Результати дослідження підтверджують досягнення поставленої мети та дозволяють стверджувати про необхідність подальшого вивчення ефективності окремих інструментів у контексті цифровізації та євроінтеграційних процесів.