Автоматизований моніторинг акцизних складів як засіб підвищення збирання податків - Тесленко, Михайло Сергійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
В умовах воєнного стану та необхідності забезпечення стабільних бюджетних надходжень особливого значення набуває підвищення ефективності контролю за виробництвом, зберіганням і реалізацією пального та інших підакцизних товарів. У цьому контексті впровадження систем цифрового моніторингу діяльності акцизних складів виступає важливим інструментом підвищення прозорості ринку та посилення фіскальної результативності податкового адміністрування. Метою статті є дослідження ролі автоматизованих цифрових інструментів контролю в системі адміністрування акцизного податку та оцінювання їх впливу на підвищення ефективності податкового контролю і мобілізацію бюджетних надходжень. У дослідженні використано комплекс загальнонаукових та спеціальних методів, зокрема методи аналізу й синтезу, статистичного та порівняльного аналізу, узагальнення інформації, а також метод системного підходу для дослідження взаємодії елементів цифрової інфраструктури податкового контролю. У статті охарактеризовано структуру та взаємодію інформаційних систем податкового адміністрування: реєстри акцизних складів, системи електронного адміністрування реалізації пального, електронних акцизних накладних і технічних засобів вимірювання обсягів пального. Побудовано узагальнений алгоритм автоматизованого моніторингу діяльності акцизних складів, що відображає послідовність збирання, передачі та аналітичного оброблення інформації про операції з підакцизними товарами. Результати проведеного аналізу статистичних даних засвідчують зростання фіскальної ролі акцизного податку у структурі доходів державного бюджету та значний рівень цифрового охоплення операцій у сфері обігу пального. Встановлено, що використання електронних систем адміністрування забезпечує значний обсяг реєстрації акцизних накладних та розширення кола суб’єктів господарювання, діяльність яких перебуває під контролем податкових органів. Практичне значення результатів дослідження полягає в можливості використання отриманих висновків для вдосконалення механізмів цифрового адміністрування акцизного податку, розвитку систем автоматизованого аналізу податкових даних та підвищення ефективності державного фінансового контролю у сфері обігу підакцизної продукції.