Інтеграція штучного інтелекту в сучасну систему управління персоналом: економічний аспект та цифрова трансформація - Павлов, Костянтин Володимирович; Павлова, Олена Миколаївна; Мохнюк, Анна Миколаївна; Самойленко, Богдан Віталійович; Семенов, Назарій Олександрович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Вступ. Глобальна цифрова трансформація підприємств виступає каталізатором глибоких структурних змін у системі управління персоналом (HRM). У сучасних умовах функціональна роль HR-департаментів еволюціонує від адміністративного супроводу до стратегічного партнерства, де критичного значення набувають інтелектуальна аналітика, повна автоматизація рутинних операцій та предиктивне прогнозування кадрових процесів. У цьому контексті інтеграція штучного інтелекту (ШІ) стає пріоритетним напрямом розвитку. ШІ розглядається не лише як технологічне нововведення, а як фундаментальний інструмент об'єктивізації управлінських рішень, що дозволяє суттєво підвищити якість відбору та оцінки персоналу. Економічна доцільність впровадження інтелектуальних систем полягає в радикальній оптимізації операційних витрат, мінімізації впливу когнітивних упереджень («людського фактору») та зростанні загальної продуктивності праці за рахунок точного моделювання компетенцій та персоналізації професійного розвитку працівників. Мета. Узагальнити теоретичні та прикладні засади інтеграції штучного інтелекту в сучасну систему управління персоналом, визначити основні напрями його застосування, економічні ефекти та організаційно-етичні ризики. Матеріали та методи. Використано системний підхід, аналіз і узагальнення наукових джерел, логіко-структурне моделювання та порівняльний аналіз. Результати. Обґрунтовано, що інтеграцію штучного інтелекту доцільно розглядати як складову цифрової трансформації підприємства. Запропоновано концептуальний підхід, який поєднує інструменти штучного інтелекту, напрями їх застосування у кадрових процесах, економічні результати, організаційні передумови впровадження та ризики алгоритмізації кадрових рішень. Визначено, що використання інтелектуальних систем у доборі, адаптації, навчанні, оцінюванні результативності та кадровій аналітиці сприяє підвищенню швидкості кадрових процедур, зниженню витрат і покращенню якості управлінських рішень. Висновки. Доведено, що інтеграція штучного інтелекту забезпечує перехід до більш системного, прогнозного й аналітично обґрунтованого управління персоналом, а її ефективність залежить від цифрової зрілості підприємства, якості даних і належного етичного контролю.