Передумови трансформації моделей управління міжнародними бізнес-структурами - Бех, Ігор Леонідович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
За сучасних умов міжнародні бізнес-структури функціонують у середовищі підвищеної турбулентності, що характеризується динамічністю попиту, ускладненням глобальних ланцюгів створення вартості, посиленням конкуренції та активним розвитком цифрових технологій. Це зумовлює необхідність перегляду традиційних підходів до управління міжнародною діяльністю підприємств та трансформації моделей міжнародного менеджменту. Водночас у науковій літературі недостатньо систематизовано передумови еволюції моделей управління міжнародними бізнес-структурами з урахуванням сучасних тенденцій розвитку глобального бізнес-середовища, що визначає актуальність даного дослідження. Метою статті є обґрунтування передумов трансформації моделей управління міжнародними бізнес-структурами та систематизація їх основних характеристик. Матеріали та методи. Дослідження ґрунтується на аналізі наукових праць зарубіжних та вітчизняних вчених щодо проблем міжнародного менеджменту, транснаціоналізації бізнесу та розвитку глобальних компаній. У процесі дослідження застосовано наступні методи: теоретичного узагальнення та систематизації для визначення сутності моделей міжнародного управління; порівняльний аналіз для зіставлення мультинаціональної, глобальної, міжнародної та транснаціональної моделей; структурно-функціональний аналіз для визначення особливостей організаційної інтеграції та розподілу компетенцій; логічний метод для обґрунтування послідовності еволюції моделей міжнародного менеджменту; графічний метод для візуалізації передумов трансформації моделей управління міжнародними бізнес-структурами. Результати. Систематизовано передумови трансформації моделей управління міжнародними бізнес-структурами та визначенні їх еволюційної послідовності. Обґрунтовано, що розвиток міжнародного менеджменту відбувався від мультинаціональної моделі, орієнтованої на локальну адаптацію та автономію дочірніх структур, до глобальної моделі, яка передбачає централізацію управління та стандартизацію бізнес-процесів. Встановлено, що міжнародна (гібридна) модель поєднує елементи централізації та локальної гнучкості, забезпечуючи трансфер компетенцій з центру до дочірніх підрозділів. Доведено, що транснаціональна модель є найбільш еволюційно розвиненою формою організації міжнародного бізнесу, яка ґрунтується на мережевій взаємодії, багатосторонньому обміні знаннями та поєднанні глобальної інтеграції з локальною адаптацією. Визначено, що ключовими передумовами трансформації моделей управління міжнародними бізнес-структурами є зростання масштабів міжнародної діяльності, розвиток цифрових технологій, посилення інтеграційних процесів, ускладнення глобальних ланцюгів створення вартості, підвищення ролі інновацій та необхідність ефективного обміну знаннями. Обґрунтовано, що здатність міжнародних компаній своєчасно трансформувати управлінські моделі відповідно до змін глобального середовища виступає ключовою передумовою забезпечення їх довгострокової конкурентоспроможності.