Проєктне управління розвитком транспортної інфраструктури АПК - Лесюк, Любомир Ігорович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Розвиток транспортної інфраструктури агропромислового комплексу може задовольнити економічні потреби країни у вантажних перевезеннях, забезпечити надійні внутрішні та міжнародні вантажопотоки, а також розвивати транспортні маршрути пропорційно, враховуючи прагнення країни до впровадження інноваційної моделі економічного розвитку, потреби окремих територій у транспортній доступності та безперебійне функціонування економічної системи країни. Метою статті є дослідження особливостей проєктного управління розвитком транспортної інфраструктури АПК в умовах глобальної економічної трансформації Методи дослідження включають загальні наукові методи абстрагування, аналізу та синтезу. З метою досягнення дослідницьких завдань у роботі застосовано діалектичний метод наукового пізнання. Абстрактно-логічний метод теоретичних та фактичних узагальнень використано для формулювання висновків та пропозицій. Інформаційною базою дослідження стали наукові праці українських вчених за розглянутою темою, результати власних досліджень авторів тощо. Результати дослідження виявили, що проєктне управління розвитком транспортної інфраструктури АПК - це метод організації та реалізації діяльності зі створення, модернізації та цифровізації доріг, логістичних центрів та транспортних вузлів для задоволення потреб агропромислового комплексу. Розроблено та обґрунтовано ключові елементи управління, етапи та класифікацію проєктів розвитку транспортної інфраструктури АПК, доповнену критерієм «цільове призначення» і визначену рівнями реалізації проєктів розвитку транспортної інфраструктури Запропоновано методи параметричної оцінки інвестиційних проєктів транспортної інфраструктури АПК. Висновки. Удосконалення методів проєктне управління розвитком транспортної інфраструктури АПК шляхом впровадження системного підходу допомагає в розробці планів реалізації проєктів розвитку транспортної інфраструктури, розрахунку експлуатаційних витрат, плануванні витрат та врахуванні проєктних ризиків, а також моніторингу та відстеженні фактичного проєктного управління.