Трансформація фінансових активів в умовах диджиталізації: від класичних інструментів до цифрових прав - Кеч, Андрій Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Динамічний розвиток глобальної економіки під впливом масштабних технологічних зрушень зумовлює фундаментальну трансформацію класичних фінансових інструментів. З огляду на це особливої актуальності набуває переосмислення природи фінансових активів та дослідження механізмів їх переходу в новітню цифрову форму. Метою дослідження є розкриття змісту та механізмів еволюції фінансових активів в умовах диджиталізації, обґрунтування переходу від традиційних форм володіння капіталом до цифрових прав. Методи. Методологічну основу роботи становить системний підхід до аналізу економічних категорій. Використано метод логічного узагальнення для систематизації поглядів на природу активів. Теоретичне моделювання дозволило сформулювати авторську класифікацію сучасних об'єктів фінансових відносин. Результати. Здійснено перегляд класичної парадигми ідентифікації фінансових активів. Доведено, що диджиталізація зумовлює появу нових характеристик активів: програмованості управління та технологічної автономності. Обґрунтовано сутність цифрових фінансових активів як контрактних зобов'язань у розподілених реєстрах, що забезпечують пряму взаємодію учасників ринку без посередників. Висновки. Підсумовано, що формування системи цифрових фінансових активів є логічним етапом еволюції фінансової архітектури в умовах глобальної диджиталізації. Доведено, що цифрові права, засновані на технології розподіленого реєстру та концепції «права на право», виступають автономним інструментом зміцнення капіталізації та підвищення мобільності капіталу підприємств. Сформоване авторське визначення дозволяє нівелювати термінологічні розбіжності між віртуальними активами та цифровими фінансовими інструментами, створюючи теоретичне підґрунтя для їх інтеграції в систему національного обліку. Подальші дослідження мають бути зосереджені на розробці прикладних методик оцінки ліквідності токенізованих ресурсів та адаптації механізмів фінансового менеджменту для залучення транскордонних інвестицій у процесі повоєнного відновлення економіки України.