Фінансові інновації в умовах глобальних трансформацій: еволюція, сутність та ключові чинники розвитку - Кеч, Андрій Андрійович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті досліджено фінансові інновації в умовах глобальних трансформацій, що охоплюють процеси цифровізації, глобалізації та структурних змін у світовій фінансовій системі. Обґрунтовано зростання ролі фінансових інновацій як ключового інструменту підвищення ефективності функціонування фінансових ринків, удосконалення фінансових послуг та розширення доступу економічних агентів до фінансових ресурсів. Узагальнено наукові підходи до трактування сутності фінансових інновацій, що дозволило розглядати їх як багатовимірне явище, яке включає впровадження нових і вдосконалених фінансових продуктів, інструментів, технологій, послуг та організаційних рішень. Визначено, що фінансові інновації виступають не лише елементом модернізації фінансової системи, але й важливим чинником її структурної трансформації. Досліджено еволюцію фінансових інновацій, яка відображає перехід від традиційних банківських операцій до цифрових фінансових екосистем. Показано, що сучасний етап розвитку характеризується активним впровадженням фінтех-рішень, технологій блокчейн, штучного інтелекту та автоматизованих систем управління фінансами, що суттєво змінює архітектуру фінансового сектору. Проаналізовано ключові фінансові інновації останніх десятиліть, серед яких цифрові платіжні системи, онлайн-банкінг, інвестиційні платформи, криптовалютні активи та алгоритмічні фінансові технології. Встановлено, що їх впровадження сприяє зниженню трансакційних витрат, підвищенню швидкості фінансових операцій та розширенню фінансової інклюзії. Визначено основні чинники розвитку фінансових інновацій, до яких віднесено технологічний прогрес, глобалізацію фінансових ринків, посилення конкуренції між фінансовими установами, зміну поведінки споживачів фінансових послуг, інституційно-правове регулювання та вплив кризових явищ. Показано, що взаємодія цих факторів формує сучасну динаміку розвитку фінансової системи. Зроблено висновок, що фінансові інновації є системоутворюючим елементом сучасної економіки, який забезпечує перехід до цифрової, автоматизованої та інтегрованої моделі функціонування фінансових ринків.