Аналіз впливу цифрових трансформацій на операційну ефективність комерційних банків в Україні - Югас, Еріка Федорівна; Аітов, Олег Олегович; Гончар, Галина Петрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Стрімке поширення цифрових технологій у банківській сфері зумовлює глибокі зміни в організації операційної діяльності, структурі витрат та вимогах до швидкості й якості обслуговування клієнтів. За таких умов актуальним є оцінювання впливу цифровізації на ефективність комерційних банків України з урахуванням специфіки їх функціонування. Метою дослідження є кількісне визначення сили та напряму впливу цифрових трансформацій на операційну ефективність банківської діяльності, а також виявлення ключових чинників, що зумовлюють цей вплив. Методи. Використано панельний аналіз даних комерційних банків України за 2018–2025 рр., кореляційно-регресійний інструментарій, індексний підхід до оцінювання рівня цифровізації, а також методи порівняльного аналізу та групування. Операційну ефективність виміряно за показниками витратності, продуктивності активів і співвідношення операційних витрат до доходів. Результати. Виявлено статистично значущий обернений зв’язок між рівнем цифровізації та витратністю операцій, що підтверджує зниження витрат завдяки автоматизації процесів. Водночас зафіксовано зростання продуктивності активів у банках із високим рівнем цифрових сервісів; найбільший ефект забезпечують дистанційні канали обслуговування та цифрові платіжні інструменти. Разом із позитивними результатами ідентифіковано обмеження, пов’язані з кіберризиками, високими витратами на підтримку ІТ-інфраструктури та нерівномірністю цифрового розвитку між банками. Висновки. Встановлено, що інноваційні трансформації є вагомим чинником підвищення операційної ефективності банків України, однак досягнення стійкого результату потребує системної інтеграції цифрових рішень, оптимізації витрат на технологічне оновлення та посилення управління ризиками. Подальші дослідження доцільно спрямувати на оцінювання довгострокових ефектів цифровізації та розроблення моделей прогнозування продуктивності банківської діяльності.