Удосконалення мотиваційного механізму в системі управління підприємницькою діяльністю - Божидай, Ірина Ігорівна; Хлопоніна-Гнатенко, Ольга Іванівна; Джафаров, Фаррух Фахраддін огли (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою статті є обґрунтування теоретичних засад та розроблення практичних рекомендацій щодо удосконалення мотиваційного механізму в системі управління підприємницькою діяльністю в умовах нестабільного зовнішнього середовища. Особливу увагу приділено впливу кризових та воєнних чинників на трансформацію підходів до мотивації персоналу, що зумовлює необхідність адаптації традиційних моделей стимулювання. У процесі дослідження використано загальнонаукові та спеціальні методи, зокрема методи аналізу і синтезу, порівняльного аналізу, системного підходу та моделювання, що дозволило узагальнити існуючі наукові підходи до мотивації персоналу та обґрунтувати напрями їх удосконалення. У статті визначено сутність мотиваційного механізму як комплексної системи економічних, організаційних, соціальних і психологічних інструментів впливу на поведінку працівників. Доведено, що сучасні системи мотивації характеризуються недостатньою адаптивністю до умов високої невизначеності, зокрема в умовах воєнного стану. Обґрунтовано необхідність переходу від традиційних моделей стимулювання до комплексних, гнучких та індивідуалізованих підходів, що поєднують матеріальні та нематеріальні чинники мотивації, цифрові HR-технології та інструменти розвитку персоналу. Удосконалено підхід до формування мотиваційного механізму шляхом розроблення адаптивно-резильєнтної моделі, яка передбачає виділення стабілізаційного, адаптивного та розвиткового контурів мотивації. Запропонована модель забезпечує баланс між короткостроковими і довгостроковими стимулами, враховує індивідуальні потреби працівників та дозволяє підвищити ефективність управління персоналом в умовах нестабільного середовища. Результати дослідження можуть бути використані підприємствами різних галузей економіки при формуванні сучасних систем мотивації персоналу, що сприятиме підвищенню продуктивності праці, зміцненню кадрового потенціалу та забезпеченню стійкого розвитку підприємницької діяльності.