Децентралізовані фінансові платформи як альтернатива традиційним каналам капіталізації - Сіньковський, Микола Іванович; Шевченко, Ярослав Сергійович; Самошкіна, Ірина Дмитрівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Інтеграція цифрових технологій у фінансову сферу призвела до формування децентралізованих платформ, що забезпечують здійснення капіталізаційних операцій без участі традиційних банківських та інвестиційних установ, розширюючи доступ до фінансових ресурсів і підвищуючи прозорість фінансових процесів. Метою роботи є комплексний аналіз функціональних можливостей децентралізованих фінансових платформ, визначення їхніх переваг і обмежень, зокрема оцінювання впливу на трансформацію фінансових потоків і механізмів залучення капіталу. Методи. Застосовано системний і порівняльний аналізи для виявлення особливостей функціонування децентралізованих платформ, огляд наукових публікацій і практичних кейсів для експертизи ризиків і тенденцій розвитку, моделювання сценаріїв розподілу активів та логічне узагальнення результатів для формування висновків. Результати. Визначено, що децентралізовані фінансові платформи трансформують архітектуру фінансових потоків шляхом скорочення ролі посередників і переходу до прямої взаємодії між учасниками ринку. Доведено, що застосування смартконтрактів забезпечує автоматизацію фінансових операцій, зменшення транзакційних витрат і підвищення швидкості проведення капіталізаційних процесів. Показано, що токенізація активів розширює можливості їхньої ліквідності та інвестиційної привабливості через дроблення вартості та доступ до ширшого кола інвесторів. Виявлено, що механізми децентралізованого кредитування та ліквідні пули формують альтернативні джерела фінансування, знижуючи залежність економічних суб’єктів від банківського сектора та змінюючи підходи до ціноутворення активів. Окреслено основні ризики функціонування таких платформ, зокрема технологічні вразливості, регуляторну невизначеність і високу волатильність цифрових активів. Висновки. З'ясовано, що використання децентралізованих фінансових платформ сприяє підвищенню прозорості операцій, зменшенню інформаційної асиметрії та формуванню більш гнучких механізмів залучення капіталу. Обґрунтовано доцільність інтеграції децентралізованих рішень у традиційну фінансову систему на основі гібридних моделей, що підвищує ефективність управління ресурсами та сталість фінансових ринків.