Резерви підвищення результативної діяльності підприємства в умовах конкурентного середовища - Шевчук, Анна Леонідівна; Крупський, Андрій Станіславович; Мірошніков, Михайло Станіславович (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У роботі висвітлено питання пошуку та використання резервів зростання результативності діяльності підприємства в умовах конкурентного середовища. Підкреслено, що за сучасної ринкової нестабільності, загострення конкурентної боротьби, активного поширення цифрових рішень і підвищення запитів споживачів особливої ваги набуває виявлення наявного потенціалу для посилення ринкових позицій суб'єкта господарювання. Розкрито зміст категорії резервів підвищення результативності діяльності та окреслено ключові напрями їх практичного використання. Встановлено, що суттєвий вплив на покращення результатів роботи мають удосконалення управлінських процесів, раціоналізація витрат, зростання продуктивності праці, застосування новітніх рішень, цифрових інструментів, сучасних маркетингових засобів і дієвих механізмів мотивації працівників. Окремо акцентовано увагу на ролі довгострокового управлінського бачення, здатності підприємства швидко реагувати на зміни ринкового середовища та створювати міцні конкурентні переваги. Узагальнено, що цілеспрямоване виявлення та ефективне використання резервів забезпечує зростання результативності функціонування підприємства, посилення його ринкової стійкості та формування умов для тривалого розвитку.