Управління витратами у логістичних системах із використанням KPI-контролінгу та ресурсного балансування - Трифонова, Олена Василівна; Грошелева, Олена Геннадіївна; Баранець, Ганна Валеріївна; Варяниченко, Олена Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Актуальність дослідження зумовлена посиленням потреби у результативному управлінні витратами в логістичних системах за умови зростання невизначеності, обмеженості ресурсів і необхідності досягнення оптимального співвідношення між економічною ефективністю та якістю послуг. Мета статті – проаналізувати теоретичні та методологічні підходи до управління витратами у логістичних системах на основі KPI-контролінгу та балансування ресурсів. У дослідженні використано такі методи: аналізу наукової літератури – для вивчення поточного стану досліджень із обраної проблематики; системного підходу – для розгляду логістичної системи як цілісного об’єкта з взаємопов’язаними елементами витрат, контролю та управління ресурсами; порівняльного аналізу - для зіставлення традиційних і сучасних підходів до контролю логістичних витрат; структурно-функціонального аналізу – для дослідження ролі KPI та логістичного контролінгу у формуванні ефективної системи управління; узагальнення та систематизації – для демонстрації результатів дослідження. Результати. Розглянуто економічну сутність і структуру витрат на логістику, зокрема чинники, що впливають на їх формування в сучасних ланцюгах постачання. Доведено, що операційні витрати логістики є сукупністю видатків, пов’язаних із транспортуванням, складуванням, управлінням запасами та інформаційним забезпеченням, що вимагає комплексного підходу до їхнього аналізу та оптимізації. З’ясовано, що традиційні методи управління витратами недостатньо адаптивні до динамічних змін у логістичному середовищі, що зумовлює необхідність упровадження інструментів контролю, орієнтованих на показники ефективності. Обґрунтовано, що KPI-контролінг є ефективним механізмом забезпечення прозорості витрат, що дає змогу здійснювати постійний моніторинг логістичних процесів і підтримує обґрунтоване ухвалення управлінських рішень. Розроблено методологічні засади формування базових показників ефективності діяльності логістичних компаній з урахуванням їхньої специфіки та інтеграції фінансових і нефінансових індикаторів. Виявлено, що балансування ресурсів є стратегічним інструментом оптимізації логістичних витрат завдяки раціональному розподілу наявних можливостей у межах визначених обмежень і цільових показників ефективності. Висновки. Визначено, що інтеграція KPI-контролінгу та ресурсного балансування підвищує ефективність процедур бюджетування та посилює контроль витрат завдяки узгодженню використання ресурсів із результатами діяльності. Запропоновані підходи сприяють підвищенню загальної ефективності та адаптивності логістичних систем, забезпеченню сталої оптимізації витрат і підтримці довгострокової конкурентоспроможності підприємств.