Удосконалення класифікації лізингових операцій в аграрному секторі в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення - Безверхий, Костянтин Вікторович; Юрченко, Олександр Анатолійович; Приймак, Наталія Володимирівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
В умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови економіки України, що супроводжуються значними втратами виробничого потенціалу, руйнуванням інфраструктури, порушенням логістичних ланцюгів і обмеженим доступом до фінансових ресурсів, особливого значення набуває використання ефективних фінансово-кредитних інструментів підтримки підприємств. Одним із таких інструментів є лізинг, який дозволяє забезпечити оновлення матеріально-технічної бази без значних одноразових витрат і сприяє активізації інвестиційних процесів. Водночас практична реалізація лізингових операцій в Україні супроводжується низкою проблем, зокрема нестабільністю нормативно-правового середовища, обмеженим доступом до довгострокових фінансових ресурсів, високим рівнем воєнних та інвестиційних ризиків, а також недостатньою адаптацією існуючих класифікаційних підходів до сучасних умов господарювання. Мета дослідження полягає у теоретичному узагальненні та розробленні організаційно-методичних підходів до розвитку лізингових відносин і вдосконалення класифікації лізингових операцій з урахуванням галузевої специфіки, зокрема аграрного сектору, в умовах воєнного стану та післявоєнної відбудови. Для досягнення поставленої мети використано методи системного та структурно-логічного аналізу, порівняння, узагальнення, наукової абстракції та моделювання. Результати дослідження. У роботі узагальнено економічну сутність лізингу як комплексної категорії, що поєднує інвестиційні, кредитні та орендні відносини. Систематизовано основні класифікаційні ознаки лізингових операцій за економічною сутністю, строками, складом учасників, формами платежів, джерелами фінансування та об'єктами. Обґрунтовано необхідність удосконалення існуючих класифікаційних підходів з урахуванням сучасних викликів. Запропоновано розширену класифікацію лізингових операцій для аграрного сектору, яка включає ознаки сезонності використання, рівня державної підтримки, цільового призначення, рівня ризику та організаційних форм реалізації лізингу. Визначено, що впровадження адаптованих лізингових механізмів сприятиме підвищенню доступності фінансових ресурсів, узгодженню грошових потоків із виробничими циклами та зниженню ризиків діяльності підприємств. Висновки. Доведено, що лізинг виступає дієвим інструментом відновлення виробничого потенціалу, модернізації основних засобів та стимулювання інвестиційної активності підприємств. Ефективний розвиток лізингових відносин має базуватися на поєднанні фінансових, організаційних і державних механізмів підтримки, удосконаленні нормативно-правового забезпечення та впровадженні цифрових технологій. Реалізація запропонованих підходів сприятиме підвищенню ефективності функціонування підприємств, особливо в аграрному секторі, та прискоренню процесів економічного відновлення України. Перспективи подальших досліджень доцільно пов'язати з розробленням моделей оцінювання ефективності лізингових операцій з урахуванням воєнних ризиків, розвитком цифрових платформ та інтеграцією лізингових механізмів у міжнародні фінансові системи.