ІНТЕГРАЦІЯ ESG-ПІДХОДІВ ТА ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ В СИСТЕМІ УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ - Балабуха, Катерина Євгенівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
У статті розкрито роль інтеграції ESG-підходів та технологій штучного інтелекту у системі стратегічного управління розвитком підприємств як ключового чинника підвищення ефективності управління, прозорості бізнес-процесів та формування економічної вартості підприємств в умовах цифрової трансформації економіки. Метою статті є дослідження впливу ESG-орієнтованих управлінських підходів та інтелектуальних цифрових технологій на результативність стратегічного управління підприємствами в умовах посилення конкурентного середовища та зростання вимог до сталого розвитку. У роботі розглянуто сутність застосування ESG-індикаторів у системі корпоративного управління, визначено напрями використання технологій штучного інтелекту в процесах стратегічного планування, управління ризиками, бюджетування, контролінгу та формування нефінансової звітності. Особливу увагу приділено використанню алгоритмів машинного навчання, систем бізнес-аналітики та цифрових платформ підтримки прийняття управлінських рішень як інструментів підвищення адаптивності управлінських систем підприємств. Методи дослідження базуються на поєднанні теоретичного аналізу сучасних наукових підходів до ESG-трансформації корпоративного управління, систематизації практик використання технологій штучного інтелекту в управлінських процесах, а також застосуванні методів системного, структурно-функціонального, порівняльного та економіко-аналітичного аналізу. Дослідження здійснювалося на основі узагальнення фінансово-економічних показників діяльності підприємств реального сектору економіки України за 2021–2024 роки. Результати дослідження засвідчили, що інтеграція ESG-підходів та технологій штучного інтелекту сприяє підвищенню якості стратегічних управлінських рішень, оптимізації операційних витрат, зниженню рівня управлінських ризиків та зростанню економічної доданої вартості підприємств. Використання інтелектуальних систем аналізу ESG-даних забезпечує підвищення прозорості корпоративного управління, ефективності ресурсного забезпечення та інвестиційної привабливості підприємств. Водночас визначено обмеження впровадження ESG-орієнтованих цифрових інструментів, пов'язані з високими інвестиційними витратами, недостатнім рівнем цифрової зрілості підприємств і дефіцитом кваліфікованих кадрів. Висновки свідчать, що інтеграція ESG-підходів та технологій штучного інтелекту є важливим напрямом підвищення конкурентоспроможності підприємств і забезпечення їх довгострокової економічної стійкості. Ефективне використання інтелектуальних аналітичних інструментів сприяє підвищенню результативності стратегічного управління та формуванню сучасної моделі цифрово-орієнтованого корпоративного розвитку. Подальші дослідження доцільно спрямувати на розроблення економетричних моделей оцінювання впливу ESG-факторів і технологій штучного інтелекту на створення вартості підприємств та формування галузевих підходів до їх практичного впровадження.