Порівняльний аналіз результативності AR-інструментів у маркетингових стратегіях провідних кондитерських корпорацій України та ЄС - Балик, Уляна Олегівна (Актуальні питання економічних наук, 2026)
Метою дослідження є оцінювання результативності застосування інструментів доповненої реальності в процесах просування продукції кондитерських компаній України та країн Європейського Союзу на основі аналізу показників залученості аудиторії, інтенсивності взаємодії зі споживачем та впливу на конверсійні параметри. Методологічну основу дослідження становлять порівняльний аналіз корпоративних практик, контент-аналіз цифрових маркетингових кампаній, узагальнення статистичних даних щодо взаємодії користувачів з інтерактивними елементами, а також методи індукції та дедукції, що забезпечили формування обґрунтованих узагальнень. Інформаційну базу сформовано на основі відкритих корпоративних даних, маркетингових звітів та матеріалів аналітичних платформ. У результаті дослідження встановлено, що впровадження віртуальних візуалізацій сприяє збільшенню тривалості взаємодії користувачів із брендом, підвищенню рівня емоційного залучення та зростанню частоти повторних контактів. Європейські виробники демонструють вищі показники ефективності завдяки комплексній інтеграції цифрових каналів комунікації, персоналізації контенту та синергії з мобільними застосунками. Водночас українські підприємства характеризуються позитивною динамікою залучення аудиторії, однак отриманий ефект залишається обмеженим через недостатній рівень масштабування та нерегулярність використання інтерактивних інструментів. Виявлено стійкий взаємозв’язок між ступенем інтеграції технологій доповненої реальності та конверсійними показниками, що підтверджує їх стратегічну доцільність. У висновках обґрунтовано, що технології доповненої реальності є ефективним інструментом підвищення конкурентоспроможності підприємств кондитерської галузі. Посилення їх результативності можливе за умови системного впровадження, інтеграції в єдину цифрову екосистему маркетингових комунікацій та орієнтації на поведінкові патерни споживачів. Отримані результати можуть бути використані для вдосконалення стратегій просування продукції як на внутрішньому, так і на європейському ринках.